Feestweekend voor Scouting Leeghwater in het Amsterdamse Bos.
Feestweekend voor Scouting Leeghwater in het Amsterdamse Bos. (Foto: Pr)

Scouting Leeghwater viert 75 jarig bestaan

Algemeen

BADHOEVEDORP - “We vieren een bijzonder jubileum. 75 jaar bestaan is natuurlijk mooi, maar nog een jaartje erbij maakt het allemaal nog mooier.” Met deze tekst gaf Scouting Leeghwater het startsein voor een feestweekend, dat eigenlijk vorig jaar gevierd had moeten worden. Maar ja, corona, dus nu maar een jaartje later. 

Anja Maas

In en rondom het Amsterdams Bos speelden de leden een uitdagend postenspel, waarbij allerlei scoutingactiviteiten aan bod kwamen: van graden schieten tot het bouwen van zandkastelen. En natuurlijk, zo hoort dat bij scouting, hielpen de oudere leden de jongeren als dat nodig was. De allerjongste scouts gingen zaterdag na een heerlijke dag ’s avonds gewoon naar huis, de iets ouderen feestten nog even door tijdens een nachtje overdekt kamperen in het clubhuis. Daarbij hoorde een spelletje levend cluedo. Dat is, weten de scouts nu, ’s avonds in het donker best spannend.

Terug en vooruit

75 + 1 jaar: bij zo’n mijlpaal blik je terug en vooruit. Eerst even een stukje historie. Jort Maas, kenner bij uitstek van de Leeghwater-scouting, dook daarvoor een aantal jaren geleden in het archief. “Ik heb best een geschiedenis met de club. Ik werd lid toen ik op de basisschool zat. Een vriendje zei: ik zit op scouting, kom jij ook? Van ‘ja’ heb ik nooit spijt gehad. Hele leuk tijd. Sport, buiten zijn bij een kampvuur, samen iets doen, leren wat verantwoordelijkheid nemen betekent, scouting heeft het allemaal. Ik ben lang gebleven, was seniorlid, ben actief geweest in de leiding, maar nu, vanwege werk en gezin, ben ik vooral op afstand nauw betrokken. Naar aanleiding van mijn research is er indertijd een boekje uitgegeven: Kleine geschiedenis van de Leeghwatergroep. Met een terugblik op de start van de Landgroep, net na de Tweede Wereldoorlog, en de overgang naar uitbreiding met de Waterscouts, begin 70’er jaren. Een nieuwe fase met nieuwe uitdagingen. Het boekje is leuk ontvangen, was een kerstcadeautje voor de staf, maar ook een extra geschenk voor degenen die ons wilden steunen met geld inzamelen voor de nieuwbouw. Wie interesse in de scoutinggeschiedenis heeft kan even surfen naar http://lwghistory.blogspot.com/2014.” 

Nieuwbouw

En dan de toekomst met de nieuwbouwplannen.

 “Laten we eerlijk zijn: wie ons onderkomen, aan de rand van het de Snellius, direct naast de nieuwbouwlocatie van de Rietveldschool, bekijkt, weet een ding: dit kan niet meer”, vertelt Edwin Bloem. “De plannen voor ‘nieuw’ zijn gelukkig in een vergevorderd stadium. De tekeningen liggen er, maar we moeten zelf aan de bak om de benodigde financiering rond te krijgen. Daarvoor hebben we ons actieplan. Dankzij allerlei acties, grotere en kleinere giften, en diverse financiële toezeggingen, mogen we zeggen dat we nu zo’n 66 procent van het benodigde bedrag beschikbaar hebben. Dus mensen kunnen ons nog helpen of sponsoren. We hopen volgende jaar te starten en eerste stap is het aanpakken van de loods, naast het oude gebouw. Daarna kunnen we dan aan de slag met oude clubhuis. Ons startmoment is overigens niet alleen een kwestie van geld, maar heeft ook te maken met problemen in de bouwwereld; de prijshausse van dit moment en de leveringsproblemen van bepaalde materialen. Daarvoor moet wel een oplossing gevonden worden, voordat we echt kunnen starten.”