Er werden goede zaken gedaan tijdens de rommelmarkt.
Er werden goede zaken gedaan tijdens de rommelmarkt. (Foto: Peter Vreeswijk)

Burendag bij Eigen Haard in Zwanenburg

Saskia Vreeswijk

ZWANENBURG - Na een periode waarin afstand houden het devies was, bleken veel mensen behoefte te hebben aan contact met hun buren. Nog nooit waren er zo veel aanmeldingen voor Burendag als dit jaar, melden organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts. Op elke vierde zaterdag in september wordt de Nationale Burendag gehouden, een initiatief van Douwe Egberts en het Oranjefonds. Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij je iets goeds doet voor elkaar. Zo ook dit jaar op  bij Eigen Haard. De vele vrijwilligers hadden een rommelmarkt georganiseerd. 

Er was van alles te koop van boeken, huisraad, sieraden tot zelfgemaakte kleding. Er werden goede zaken gedaan. Een ieder kreeg drie consumptiebonnen uitgereikt die konden ingewisseld voor een kop thee of koffie met een stukje huisgemaakte taart. 

Loten werden verkocht voor het Rad van Avontuur. Er waren mooie prijzen te winnen, die stuk voor stuk beschikbaar waren gesteld door de plaatselijke winkeliers. Onder een heerlijk najaarszonnetje was het fantastisch toefen aan lange tafels in de tuin bij het woonzorg complex. De gehele opbrengst van deze dag komt ten goede aan de bewoners. Op die manier kunnen er extra muziek-, film- of spelmiddagen georganiseerd worden.

Belangrijk

"De coronaperiode heeft ons allemaal duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat je mensen om je heen hebt om op terug te vallen. Je buren heb je letterlijk om je heen, dus is het ontzettend fijn als je goed contact hebt met elkaar. Dat is al 16 jaar de reden dat Burendag jaarlijks georganiseerd wordt. Het biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen en te vieren dat je samen een buurt vormt. Dit jaar heeft dat door de coronaperiode extra lading”, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds.

Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Nu iedereen door de coronacrisis nog meer tijd in eigen buurt door heeft moeten brengen, is dat nog belangrijker geworden. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Eén dag kaneen effect hebben dat veel langer duurt.