Als iemand dementie krijgt, staat je hele wereld op zijn kop.
Als iemand dementie krijgt, staat je hele wereld op zijn kop. (Foto: Adobe Stock)

Liefde maakt dementie draaglijker

‘Geef liefdevolle aandacht, daar warmt iemand met dementie zich enorm aan.’ Het is een van de tips die Alzheimer Nederland deelt als het gaat om het omgaan met dementerenden. En dat juist die liefde en aandacht zó belangrijk is, dat blijkt wel uit alle ervaringsverhalen op de site van de stichting.

Eerst wat cijfers. Op 1 oktober 2020 waren er zo’n 280.000 mensen in Nederland met dementie. Het merendeel van hen (bijna twee derde) was vrouw. Op 21 september was het daarbij Wereld Alzheimer Dag, een jaarlijks terugkerende dag om aandacht te vragen voor mensen met dementie.

Wat is dementie?

Maar wat ís dementie nu eigenlijk? Alzheimer Nederland omschrijft het als een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer op een goede manier kunnen verwerken. Alzheimer is een van de meest voorkomende vormen, maar ook vasculaire dementie en Lewy body dementie komen veel voor. Als iemand in je omgeving dementie krijgt, staat je hele wereld op zijn kop. Hoe ga je ermee om? Het is in elk geval gebleken dat regelmatig liefde en persoonlijke aandacht aan een dement persoon geven, het leven met dementie draaglijker kan maken. Want, zo schrijft de stichting, ‘als jij een goeie dag hebt, heeft iemand met dementie dat ook, en diens afhankelijkheid van jou kan zich uiten in warme aanhankelijkheid’. Oftewel: geef personen met dementie in jouw omgeving regelmatig een knuffel of wat liefde. Dat helpt al heel wat.

Omgangstips 


- Kijk naar wat wél kan, in plaats van wat niet kan

- Geluk zit in kleine dingen: organiseer regelmatig iets leuks

- Probeer positief te blijven, ondanks dat dit lastig is 

- Doe eenvoudige dingen waar degene met dementie vrolijk van wordt

- Probeer de situatie te accepteren. Ruzie maken of schreeuwen heeft geen zin

- Ga niet alles corrigeren of ordenen

- Laad je eigen batterij op tijd op, dan kun je meer hebben

- Geniet van kleine dingen zoals foto's bekijken, korte gesprekjes of samen lachen