Vanouk: 'Alles wordt in 2022 beter.''
Vanouk: 'Alles wordt in 2022 beter.'' (Foto: Bert Westendorp)

‘Alles wordt komend jaar beter, dat voel ik gewoon’

Algemeen

UITGEEST – Sommigen hechten er weinig waarde aan, anderen zien de komst van het nieuwe jaar als een vers hoofdstuk. Willekeurig een paar dorpsgenoten vragen naar hun ideeën over 2022 levert spontane en minder spontane reacties op.

Twee inwoners van De Koog profiteren deze dinsdagmiddag van een korte droge periode om hun honden uit te laten. “Nee hoor, ik hoef niet in de krant. Heb ook totaal niet nagedacht over 2022”, klinkt het summiere commentaar van één van de twee. Ook de andere hondenbezitter beaamt de motivatie van de man.

Veel karpers

Even verderop zijn het Patrick en zoon Femke die tijdens een complete stortbui hun hengels hebben gepositioneerd aan de oever van meertje De Kuil. De populaire visvijver trekt ook bezoekers van elders zo blijkt. “Wij komen uit Hillegom. In een visblad las ik dat er behoorlijk wat karpers in de vijver rondzwemmen. Ook heel grote beesten. “Wat ik graag wil in het nieuwe jaar is dat ik heel wat karpers mag vangen. Vissen is nu eenmaal mijn grote hobby. Ja, natuurlijk heb ik een visvergunning op zak. “

Horeca open

De vijftienjarige (‘bijna zestien’) Indy is druk bezig de zaken van de snackbar aan de Beatrixlaan te regelen. Er is een speciaal loket ingericht om bestellingen af te halen. Indy over 2022: “Ik hoop dat de scholen weer gewoon open gaan. Zelf zit ik op het ROC in Amsterdam. Ik werk hier om wat bij te verdienen. Maar normaal werk ik in de horeca in het dorp. Maar alles is dicht, dus het zou mooi zijn als in het nieuwe jaar alle horeca open mag.”

Oorlogen

In het dorp is Denise klaar met haar boodschappen. “Gezondheid daar draait het toch allemaal eigenlijk om. En ik wens echt van harte dat er aan alle oorlogen een eind komt, maar dat is een wens die, dat weet ik nu al zeker, niet uitkomt. Maar je moet toch blijven hopen.”

Voor alle mensen

De lucht bij Erfgoedpark De Hoop toont zelfs wat flarden blauwe lucht. Vanouk maakt gebruik van de opklaringen om haar hond uit te laten. “Ik hoop dat de wereld ten goede verandert voor alle mensen. En eigenlijk weet ik het wel zeker. Alles wordt komend jaar beter, dat voel ik gewoon.” Op de vraag of Vanouk paragnostische gaven bezit, volgt er een spontane glimlach.

Karpers vangen, ook in het nieuwe jaar.