Een kleine greep uit Hollands Kroon 2021.
Een kleine greep uit Hollands Kroon 2021. Foto: compilatie Rodi Media

Dit gebeurde er in 2021 in Hollands Kroon

Algemeen

HOLLANDS KROON  - Nog heel even en het jaar 2021 is voorbij. Wat gebeurde er allemaal in Hollands Kroon? Het jaaroverzicht biedt de lezers van het Nieuwsblad Hollands Kroon een kleine terugblik op het afgelopen jaar. Wederom was het een jaar van corona en de enorme gevolgen voor onder meer lokale ondernemers, het jaar waarin verpleegkundige Kathey Zwarts - net als iedereen in de zorg - op haar werk te maken kreeg met grote druk, de inwoners van ’t Veld en Zijdewind zich gingen afvragen hoe ze hun kernen leefbaar kunnen houden, het jaar waarin een crowdfundingsactie voor Roan op touw werd gezet en het jaar waarin ‘Mooie Kerst Hollands Kroon’ werd aan- en afgekondigd. 

Kathey Zwarts verpleegkundige in hart en nieren

De 26-jarige Kathey mag dan jong zijn, toch weet de in Hippolytushoef woonachtige verpleegkunde heel goed wat ze wil en waar ze voor staat. Met de grote druk waar de zorg nog steeds onder gebukt gaat, zijn juist deze handen aan het bed hard nodig. Een petje af voor de medewerkers in de zorg is dus zeker op z’n plaats. Kathey is sinds een aantal jaar werkzaam voor Woonzorggroep Samen, op de locatie De Trambaan in Nieuwe Niedorp, waar alle vormen van zorg- en dienstverlening onder één dak worden aangeboden. Ondanks de benodigde voorzorgsmaatregelen ontkwam De Trambaan ook niet aan een - weliswaar kleine - coronauitbraak. “In het najaar van 2020 ontwikkelden enkele bewoners wisselende klachten, waardoor de verdenking al snel op corona viel. Dat was voor alle betrokkenen een heftige periode.” Helaas hebben we eind 2021 nog steeds te maken met de gevolgen van Covid19.

‘Hoe houden we onze kernen leefbaar?’

Bij alle inwoners van ’t Veld en Zijdewind viel 29 maart een brief op de mat waarin hen werd gevraagd naar ideeën: ‘hoe denken zij dat hun kern toekomstbestendig blijft’, ‘wat zouden ze graag zien in hun dorp’, ‘wat maakt hun dorp prettiger en waar lopen ze nu tegenaan?’ Deze brief vormde de opmaat voor een project ter verbetering van de leefomgeving in deze kernen en werd geïnitieerd door de gemeente Hollands Kroon in samenwerking met de dorpsraad ‘t Veld-Zijdewind. Deze pilot ging voor het eerst van start in bovengenoemde dorpen ter verbetering van de leefomgeving.

ClosetSale brengt geld op voor Roan

In Nieuwsblad Hollands Kroon berichtten wij het afgelopen jaar over Roan Schilder (4) uit ‘t Zand bij wie de stofwisselingsziekte CNL2 is vastgesteld. Dit betreft een zeer ernstige metabole ziekte waarbij kinderen vanaf hun derde levensjaar in toenemende mate last krijgen van epilepsie, problemen met bewegen, problemen met denken en zichtverlies. Omdat Roan’s ziekte een zware (financiële) wissel trekt op het gezin is onder meer een crowdfunding gestart waarmee al zo’n 20.000 euro is opgehaald. Ook ging de gehele opbrengst van de loterij van een in september  gehouden ClosetSale in Anna Paulowna naar Roan. Het bedrag van de keramiekwerkstukken is op € 1.232,70 uitgekomen en het bedrag inclusief lotenverkoop en tekeningen van Frea May is €1.426.00 geworden. Het totaalbedrag kwam uit op 2.658,70!

Laatste jaar voor ‘Mooie Kerst Hollands Kroon’

‘Mooie Kerst Hollands Kroon’ is ontstaan vanuit het idee ‘Denk eens aan een ander’. Aan de basis van dit mooie, onbaatzuchtige initiatief staan Erna Ooms uit Den Oever, Antoinette Kloosterman uit Slootdorp, Emmy Badenbroek uit Hippolytushoef en Simone Zonneveld-Leguit uit Anna Paulowna. Maar liefst zeven jaar lang hebben zij ervoor gezorgd dat mensen die het niet makkelijk hebben, een lichtpuntje werd aangereikt door middel van een gezellig verrassingspakket. Vele vrijwilligers en ondernemers droegen ook een steentje bij aan dit pakket. Na zeven jaar houden de dames het voor gezien, waarbij zij hopen dat andere mensen het initiatief toch vooral oppakken. “Wij hopen dat de mensen wakker worden en het vanaf in 2022 zelf gaan doen. We hebben het iedereen heel makkelijk gemaakt om aanmeldingen te doen via een linkje op onze Facebookpagina ‘Mooie Kerst Hollands Kroon’. We zien het als ons doel om mensen aan te zetten iets voor een ander te doen. We hopen dat we hiervoor met ‘Mooie Kerst Hollands Kroon’ een solide basis hebben gelegd.”