Afbeelding
(Fotocollage: aangeleverd)

Thuis juiste zorg dankzij wooncirkels

Gaat het een periode mentaal niet goed met je en heb je veel ondersteuning nodig bij de dagelijkse activiteiten, dan ontvang je in Nederland begeleiding op een woonvorm. Gaat het weer beter, dan verhuis je naar een zelfstandige woning en krijg je meestal andere begeleiders.

Zorgorganisatie Leviaan wil een verhuizing voorkomen. Is dit echt niet te vermijden, dan maakt Leviaan de impact daarvan zo klein mogelijk. Dit doen zij sinds dit jaar met hun woon-zorgconcept ‘wooncirkels’. Inmiddels zijn vijf Zaanse wooncirkels gestart. Vanaf begin volgend jaar volgen er nog acht in de regio’s Waterland en West-Friesland.

In een wooncirkel wonen cliënten van Leviaan zelfstandig of in een woonvorm. Het begeleidingsteam coacht en ondersteunt hen bij het leren omgaan met psychische kwetsbaarheden vanwege een autismestoornis, een persoonlijkheidsstoornis of bipolaire stoornis. Dat doen zij vanuit een centraal punt in de wijk, ‘de kern’ genoemd. In die kern is de begeleiding het grootste deel van de dag aanwezig.

Mensen met een intensieve zorgvraag wonen in een woonvorm dichtbij de kern van de wooncirkel. Mensen met een zelfstandige woning wonen daar maximaal 10 minuten fietsen vandaan. Vanuit de kern biedt de organisatie faciliteiten en activiteiten voor cliënten én buurtgenoten. Door de aanwezigheid in de wijk is het team niet alleen aanspreekpunt voor cliënten, maar ook voor buurtbewoners, woningcorporaties en andere zorg- en welzijnsorganisaties.

Vertrouwde omgeving

Door de korte afstand kan het zorgteam vaker bij mensen langsgaan. Tijdens een slechtere periode kunnen mensen daardoor toch zelfstandig blijven wonen. Mensen die vanuit een woonvorm juist toe zijn aan meer zelfstandigheid, verhuizen bij voorkeur binnen de wooncirkel. Zo blijven zij in hun vertrouwde buurt en behouden hun vaste begeleider.

Bestuurder Han Jetten: “Cliënten zijn heel blij dat ze gebruik kunnen blijven maken van alle faciliteiten als ze niet langer op een woonvorm wonen en dat ze nu vaste begeleiders hebben. Dat geeft ze de zekerheid om stappen te zetten richting minder intensieve zorg.”

Dichtbij en flexibel

Wethouder Natasja Groothuismink van Zaanstad: “Je ziet dat het bij mensen heel lang goed gaat, maar soms ook even niet. Dan is het fijn als de hulp dichtbij en flexibel is. Omdat Leviaan echt in de wijk aanwezig is, zie ik partners in de wijk beter en sneller met elkaar samenwerken. Zo heb je dubbele winst: voor de cliënten, maar zeker ook voor bijvoorbeeld corporaties en andere partijen.”

Cliënt Verona de Graaf vindt het spannend om naar een zelfstandige woning te verhuizen. "Omdat ik mijn vertrouwde begeleiders behoud, voelt die stap niet zo heel groot en heb ik er zin in!”, aldus Verona.