Hopelijk worden LVB-jongeren in de toekomst beter begrepen.
Hopelijk worden LVB-jongeren in de toekomst beter begrepen. (Foto: aangeleverd)

Leven in een complexe en snelle maatschappij

Er zijn ongeveer een miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in Nederland. Onze maatschappij is te complex en te snel voor hen. Zij hebben voortdurend te maken met onbegrip.

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak op verschillende levensterreinen begeleiding nodig: in het onderwijs, in hun woonsituatie, op de arbeidsmarkt. Zij lopen een groter risico om in de problemen te komen door schulden, verslaving of uitbuiting.

Behandelcentrum De Schar in Schagen, onderdeel van Prinsenstichting, is een 3-milieusvoorziening waar jongeren met een licht verstandelijke beperking tot 23 jaar leven, wonen en werken/naar school gaan. Het zelfbeeld van deze jongeren is vaak laag.

Met de juiste begeleiding en behandeling krijgen de jongeren meer inzicht in hun eigen krachten en kwaliteiten. Gentle Teaching is hierbij de basis waarbij het draait om verbondenheid, veiligheid, betrokkenheid, geliefd zijn in een liefdevolle omgang. Zo ontstaat companionship, waardoor probleemgedrag vermindert en positief gedrag wordt versterkt. Een methode die in alle lagen van de organisatie wordt doorgevoerd.

Marc Meekhof (senior persoonlijk begeleider De Schar) vertelt: "LVB-jongeren worden vaak niet goed begrepen of overschat. Deze jongeren zijn verbaal vaak sterk en hun beperking is niet altijd zichtbaar. In de interactie met mensen in hun omgeving, ontstaan dan problemen. We nemen politiestudenten graag mee in de wereld van de LVB-jongeren. In Schagen hebben we een fijne samenwerking opgebouwd met de politie. De wijkagent komt een paar keer per week langs en daardoor ontstaat vertrouwen. Dat is een goede basis om met elkaar problemen op te lossen.”

Er zijn meer plannen om in de toekomst te gaan samenwerken. Zoals stage lopen bij Prinsenstichting en bijv. gastlessen geven over de doelgroep op de politieacademie. "We kijken ernaar uit. Hopelijk worden LVB-jongeren in de toekomst beter begrepen”.