Op slaapgebied zijn de mogelijkheden eindeloos.
Op slaapgebied zijn de mogelijkheden eindeloos. (Foto: Aangeleverd)

Onderschat de waarde van slaap niet

Goed slapen is belangrijk; het lichaam herstelt zich, organen reinigen zichzelf, je zenuwstelsel komt tot rust, je immuunsysteem krijgt een update… Maar hoe zorg je er nou voor dát je goed slaapt? Slaapkenner Nico van de Nes geeft praktische en direct toepasbare tips.

Als je een drukke dag hebt gehad, heb je soms wat hulp nodig om over te schakelen naar een ontspannen gemoedstoestand. Zorg er overdag voor dat je even buiten bent geweest, hebt bewogen en zoveel mogelijk daglicht hebt gezien. Drink na 15.00 uur geen koffie meer en dim ’s avonds de lichten, want fel en blauw licht blokkeert de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon). Zet het scherm van je telefoon op 'nachtfunctie'. Idealiter eet je na 20.00 uur niets meer en ga je tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed.

Belangrijkste kamer

In de slaapkamer breng je aardig wat tijd door, dus zorg voor een zo aangenaam mogelijke sfeer: rustig, opgeruimd en goed geventileerd met zachte kleuren en materialen en een uitnodigend bed. Slaapkenner Nico van de Nes helpt je een weg vinden in de vele soorten boxsprings, ledikanten, foam- en pocketveermatrassen. Combineer de juiste materialen die passen bij jouw lichaamsbouw, slaaphouding en persoonlijke comfortwensen. Ook belangrijk: een goed passend hoofdkussen en het juiste dekbed. Heb je bijvoorbeeld last van transpireren door medicijngebruik of de overgang? Er zijn speciale dekbedden en materialen die het temperatuurverschil kunnen opvangen zodat je er minder ongemak aan ervaart en dus makkelijker (door) kunt slapen. Ideaal: matrassen die je niet meer hoeft te keren, een bed dat je heel eenvoudig uit elkaar kunt rijden of in hoogte verstelbaar zijn of een slimme bedbodem met een anti-snurk functie! Je vindt het allemaal bij Nico van de Nes! Kom langs op één van de drie locaties en laat je inspireren en informeren over de vele mogelijkheden.