Melissa Buding heeft digicontact met een begeleider van Philadelphia, Thomas Huttinga kijkt toe.
Melissa Buding heeft digicontact met een begeleider van Philadelphia, Thomas Huttinga kijkt toe. (Foto: Rodi Media)

Thomas en Melissa leren 'de kneepjes' van Philadelphia

Ze hebben een steun in de rug nodig om uiteindelijk zelfstandig hun eigen leven te kunnen leiden en hun eigen boontjes te kunnen doppen. Thomas Huttinga en Melissa Buding hebben die steun nodig en dat krijgen ze op Stadspark in IJmuiden van Stichting Philadelphia, een woonlocatie voor jongvolwassenen.

Op eigen benen staan in de samenleving

Thomas woont nog niet zo lang op Stadspark, sinds begin december 2020 heeft hij er een appartement. “Ik wil graag op mezelf gaan wonen, maar tegelijkertijd weet ik dat ik er nog niet helemaal klaar voor ben”, laat hij weten. “Ik heb met mensen van Philadelphia daarover gesproken en hier wordt mij de kans geboden om daar aan te werken.”
Hij zit er nu nog geen twee maanden, maar hij bemerkt beetje bij beetje vooruitgang. Dat stelt hem gerust. “Op deze woonlocatie word ik begeleid door mensen die fysiek aanwezig zijn en door begeleiders vanuit digicontact”, gaat Thomas verder. “Ze helpen mij met allerlei zaken: van simpele dingen zoals het boodschappen doen tot het maken van een financieel huishoudboekje. Daarnaast kan ik terugvallen op mensen van Philadelphia waar ik digi-contact mee heb. Digicontact is voor mij altijd bereikbaar, of dat nu overdag is of ’s nachts. Ik heb altijd zorg dichtbij. Ik heb daarvoor een iPad gekregen die ik kan gebruiken om contact te maken met digicontact.”
Voor de 24-jarige Thomas is gebruik maken van digicontact iets nieuws. “Ik ben op Stadspark nog niet zo lang. Mijn weg moet ik hier dus nog vinden. Ik ben nog aan het leren om contact te maken met digicontact maar ik ga er zeker meer gebruik van maken. De hulp van de begeleiders is in ieder geval geweldig. Daarnaast heb ik veel steun van mijn vriendin en mijn familie. Dat doet mij heel goed.”

Eigen toekomst

Ook Melissa Buding wil graag een eigen toekomst voor zichzelf creëren. Melissa heeft in het recente verleden op een woonvoorziening in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs gezeten. Daar heeft ze ook al het nodige meegekregen. Maar ze wil zich graag in de buurt van IJmuiden vestigen omdat haar familie er woont. En dus kwam zij in contact met Philadelphia die in de zomer van 2020 woonlocatie Stadspark in IJmuiden opende. “Zo ben ik hier beland na eerst met de mensen van Philadelphia gesprekken te hebben gevoerd”, zegt de 30-jarige Melissa. ,,Ik ben er in september 2020 terechtgekomen.”
In tegenstelling tot Thomas woont zij wat langer op Stadspark. Met het digicontact, waarbij Melissa via de tablet contact heeft met een begeleider, is zij inmiddels al aardig bekend. “Het is fijn om op die manier te leren zelfstandig in het leven te staan en dat op iemand kan worden teruggevallen. Ik bemerk dat ik vooruit ga, stapje voor stapje. Daar gaat het uiteindelijk om. Je wilt vooruit, zelfstandig zijn en tenslotte op eigen benen staan in de maatschappij.”

''Zodra de horeca weer open mag, hoop ik bij lunchroom brasserie Blauw in IJmuiden te werken, Door corona kunnen we al lang niets meer doen. Voor ons is het juist belangrijk om weer bezig te zijn.''

Woonlocatie Stadspark van Philadelphia dat aan de Radarstraat in IJmuiden afgelopen zomer in 2020 openging, bestaat uit 25 appartementen. Het gros wordt bewoond door jongvolwassenen die worden begeleid. “Slechts zeven appartementen staan nog leeg. We hebben dus nog plaats voor deze groep mensen die ondersteuning nodig hebben”, zegt begeleidster Romée Kollaard van Philadelphia.


Romée laat tevens weten dat woonlocatie Stadspark in de toekomst de buurt wil betrekken bij haar activiteiten. Romée: “Zodat zij met onze woonlocatie kennis kunnen maken. We willen daarmee het sociaal contact met de buurt hier in IJmuiden vergroten. De eerste activiteit die we willen organiseren en met de buurt willen delen, is een buurtbingo. Deze is op 15 januari. Als er buurtbewoners zijn die prijsjes voor deze buurtbingo willen sponsoren, dan kunnen ze met mij contact opnemen door een mail te sturen.''


Info: romee.kollaard@

philadelphia.nl

Info over Stadspark: https://www.philadelphia.nl/locatie/stadspark
Info over digicontact: https://digicontact.nl/