Ellen Kooijman.
Ellen Kooijman. (Foto: aangeleverd)

Zij willen voorrang bij een prik: 'Ik heb kanker, dit is mijn laatste jaar'

Verdient een kankerpatiënt voorrang bij een prik en moet iemand met reuma langer wachten? Nu het vaccineren is begonnen, dringen patiënten met een ongeneeslijke ziekte aan op voorrang bij een prik. Ellen Kooijman heeft uitgezaaide borstkanker. "Dit is waarschijnlijk mijn laatste jaar, ik vind dat ik voorrang verdien."

Mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische aandoening kunnen vanaf februari met voorrang een prik krijgen bij de huisarts. Het gaat om miljoenen mensen, zoals patiënten met hartaandoeningen, nierproblemen en diabetes. Maar het aantal vaccins is beperkt, wie mag eerst? Het Nederlands Huisartsen Genootschap is druk bezig met het maken van een richtlijn die uitkomst moet bieden. Voor kankerpatiënt Ellen is er geen tijd te verliezen.

Mijn laatste jaar

"Ik heb uitgezaaide borstkanker. De kanker zit nu ook in mijn lever en als de chemo niet meer aanslaat, heb ik nog een paar weken. Dat de dood dichtbij is, weet ik. Sinds 1995 heb ik borstkanker. Het kwam en het ging, maar nu is de kans groot dat dit mijn laatste jaar wordt." En dat moet een mooi jaar worden, vindt zij. "Ik wil nog naar een concert. Een hapje eten met vrienden en knuffelen met mijn geliefden. Ik verlang nog zo erg naar een fijne tijd, daarom hoop ik op 1 februari op die prik."

Ellen snapt wel dat er mensen zijn die denken: jij gaat toch dood, waarom zou jij voorrang krijgen? "Dat mogen mensen denken. Mijn moeder is oud en zwaar dement, voor haar hoeft die prik niet meer. Maar voor mij wel. Ik vind dat ik nog even mag genieten. Ik heb weinig tijd meer." (Met dank aan RTL)