Trendwatcher Adjiedj Bakas.
Trendwatcher Adjiedj Bakas. (Foto: aangeleverd)

'Zorgzaam naar elkaar, buffelen'

'Trendwatcher des Vaderlands' Adjiedj Bakas denkt, dat de uitbraak van de coronapandemie achteraf een zegen zal blijken te zijn. "We hebben weer aandacht voor het groen en milieu en hebben geleerd weer zorgzaam te zijn naar elkaar. Het grote probleem van eenzaamheid is aan de oppervlakte gekomen en we leren de zorgsector weer waarderen. Daar gaat in 2021 meer geld naartoe."

2021 Jaar van de Os: doorbuffelen en gezondheid

Bakas voorspelde vorig jaar al dat 2020 een jaar van ziekte en economische recessie zou worden. "2020 was het Jaar van de Rat, dan gebeuren dergelijke dingen altijd. Ik had alleen niet verwacht dat het zó ernstig zou zijn." De visionair lanceerde recentelijk zijn nieuwe boek Donkerblank, waarin hij beschrijft hoe de wereld eruit gaat zien als het coronatijdperk voorbij is.

Buffelen

"2021 wordt het Jaar van de Os. Dat wordt een jaar waarin we even moeten door buffelen. De os staat bekend om zijn robuustheid, gezondheid, werklust, betrouwbaarheid, kracht, vastberadenheid en eerlijkheid. Maar het is ook een koppig beestje en niet zo'n goede communicator. Al deze eigenschappen komen terug in 2021."

Thuiswerken definitief

Naast de zegeningen rond de hernieuwde aandacht voor de natuur en zorg ziet Bakas ook dat het thuiswerken definitief zal blijven. Met zorgen voor elkaar, met gezonde aandacht voor iedereen in de familie. "Waarschijnlijk zal men niet vijf dagen per week, maar zeker twee of drie dagen thuiswerken. Dat heeft dan weer gevolgen voor de huisvesting. Mensen die kleinbehuisd wonen, zullen willen verhuizen. Niet alleen omdat ze daar een werkkamer kunnen inrichten, maar ook om ruimer te wonen. De pandemie doet ons beseffen, dat we niet al te dicht op elkaar moeten wonen, dus trekken mensen de stad uit. Dat gebeurde destijds ook toen de pest uitbrak en dat zul je nu weer zien. Dat thuiswerken heeft natuurlijk ook gevolgen. Laten we hopren, dat we daar gezond mee om kunnen gaan."