Klaas: “Ik luister bijvoorbeeld graag naar nummers van Cliff Richard.”
Klaas: “Ik luister bijvoorbeeld graag naar nummers van Cliff Richard.” (Foto: Philadelphia - de Wittenburg)

Stichting Philadelphia Zorg: ‘Muziek verbindt en is goed voor het brein’

REGIO - Muziek kan van grote waarde zijn voor mensen. Zo ook voor de 69-jarige Klaas Molenaar, die samen met muziekmotor Didi Scholten-Sondaar van Stichting Philadelphia Zorg regelmatig een plaatje draait als hij blij is, of zijn energie kwijt wil.

“De afgelopen jaren is er binnen Stichting Philadelphia Zorg veel aandacht besteed aan het thema muziek binnen de zorg”, vertelt Didi, die uitlegt dat wetenschappelijk is bepaald dat muziek een positieve invloed heeft op het brein. “Bij locatie de Wittenburg in Bergen zijn we dan ook gestart met het opstellen van zogenaamde muziekpaspoorten in samenwerking met de directe omgeving van de bewoners, waarin precies staat vermeld welke muziek de betreffende cliënt in welke situaties kan helpen, bijvoorbeeld waar hij of zij rustig van wordt. Hiervoor kijken we ook goed naar de achtergrond van de cliënten. Wat voor muziek werd er bijvoorbeeld vroeger bij hen thuis gedraaid?”

Muziekmotor

Didi is met Anne Rasche aangesteld als muziekmotor binnen het team van de Wittenburg. “Dit houdt in dat ik het team enthousiast maak om meer muziek te gebruiken op de locatie. De muziek is niet alleen goed voor het individu, het verbindt ook, en stimuleert sociale interactie tussen de bewoners. We gebruiken Spotify veel, maar laten de cliënten ook op de klanken bewegen en zelf muziek maken met hun favoriete instrumenten.”


Bij Klaas is het muzikale er met de paplepel ingegoten. Samen met zijn vader en broers en zussen heeft hij altijd veel muziek gemaakt. “Ik luister graag naar nummers van Cliff Richard”, zo vertelt hij. “Mijn lievelingsliedjes zijn Living Doll, A Voice In The Wilderness en A Girl Like You.” Als hij verdrietig is, zet hij Nina Simone op. “Dat nummer doet me denken aan mijn overleden zus, die ook graag naar haar luisterde. Als ik boos ben, reageer ik alles wat me dwarszit af op house.”

Ook optreden?

Maar Klaas' muzieksmaak gaat verder dan dat. Zo staan ook The Rolling Stones, The Beatles, The Stones en Johannes de Heer hoog op zijn lijstje. "Hij heeft laatst een draagbare pick-up gekregen”, vult Didi aan. "Zijn broer brengt hem regelmatig platen om daarop te draaien. En hij heeft zijn eigen mp3-speler, voor als hij een keer alleen wil luisteren.” Klaas: "Ik zat vroeger trouwens ook op drumles. Trommelen vind ik nog steeds hartstikke leuk. Net als op het keyboard spelen. En de djembé!”

Didi: "Naast dat de cliënten zelf aan de slag gaan met hun favoriete nummers, treden er ook regelmatig andere mensen hier op. Bandjes bijvoorbeeld, of een accordeonist. Ik roep dan ook iedereen die dit leest op zich te melden als hij of zij zelf een keer wil langskomen bij de Wittenburg voor een optreden!”


Dankzij onder meer Didi kan Klaas de komende tijd voort. Want een leven zonder muziek? Dáár moet hij niet aan denken.


Stichting Philadelphia Zorg

Breelaan 89

1861 GD Bergen

www.philadelphia.nl