Kim Westerhof.
Kim Westerhof. (Foto: Aangeleverd)

Begeleider Kim ‘spreekt’ gebarentaal

REGIO - Als persoonlijk begeleider bij zorgorganisatie Odion ondersteunt Kim Westerhof (28) mensen met een verstandelijke beperking die ook doof of slechthorend zijn. Op haar werklocatie communiceren ze met elkaar in gebarentaal. “Ik dacht eerst dat het hier heel stil zou zijn, maar het is altijd een gezellige drukte.''

Dat doet Odion-medewerkster met slechthorende cliënten

Odion heeft in de omgeving meedere specialistische woonlocaties en een dagbestedingslocatie voor mensen met deze dubbele beperking. Kim liep tijdens haar opleiding SPH stage bij de dagbesteding.

Openstaan

“In de vacaturetekst stond dat je niet hoefde te kunnen gebaren, maar dat je er wel voor moest openstaan om gebarentaal te leren”, herinnert Kim zich. “Ik snapte al snel waarom: in eerste instantie voelde ík me degene met de beperking, iedereen om me heen sprak een taal die ik niet beheerste.”

Cursus

Collega’s en cliënten hielpen haar snel op weg en Kim merkte hoe leuk ze de gebarentaal vond. Vanuit Odion kreeg ze bovendien een cursus Nederlandse Gebaren Taal 1 en 2 van twaalf dagen aangeboden. “Het is een heel mooie manier van communiceren. Het geeft voor mij iets extra’s in het begeleiden van deze cliënten. Met deze cursus kun je prima uit de voeten in je dagelijkse werk. Omdat ik graag meer verdieping wilde, ben ik uit mezelf nog een minor Gebarentaal gaan doen.”

Vacatures

Kim vindt het werken met deze cliëntengroep zó leuk, dat ze inmiddels vast in dienst is bij de specialistische woonlocatie Odion Ismailiastraat in Purmerend. 

"Ik weet dat Odion momenteel mensen zoekt”, vertelt ze. "Zoek je een nieuwe uitdaging in de zorg, dan kan ik dit aanbevelen. Als je je ervoor openstelt, is gebarentaal niet moeilijk en bovendien krijg je alle tijd en ruimte om het je eigen te maken.” Heb je interesse in deze een van deze vacatures? Kijk dan op werkenbij.odion.nl of mail naar recruiter Marja: m.meijer@odion.nl.