Edwin Entius voor het wooncomplex Stadspark in IJmuiden.
Edwin Entius voor het wooncomplex Stadspark in IJmuiden. (Foto: Leo Tillmans)

Edwin Entius is helemaal op zijn plek bij Philadelphia

IJMOND - Edwin Entius zit al lang in de IT-wereld. Een mooi beroep, maar ook een eenzaam beroep, zo ervaart hij. “Ik ben veel met SEO bezig en daarmee altijd op zoek naar de juiste bezoekers voor mijn klanten”, vertelt hij. “Ik doe het al heel wat jaren. Je verdient er prima geld mee en je bent eigen baas.”

Werkzaam als Digi-Coach in Stadspark in IJmuiden

Op een gegeven moment komt echter het besef dat Edwin, die in Amsterdam woont, ook wel wat anders wil. Hij wil meer onder de mensen zijn, meer in contact staan met ze. “Begrijp mij niet verkeerd, het werken in de IT vind ik nog steeds mooi. Maar ik vind het ook eenzaam. In mijn eentje zit ik achter het bureau mijn werk te doen. Het is vrij contactloos”, verduidelijkt hij. 

Welk ander beroep

En dus gaat hij zich oriënteren, op zoek naar iets anders en kijken welk ander beroep het beste bij hem past. Hij krijgt daarbij ondersteuning van de gemeente Amsterdam. “Ik heb bij de gemeente Amsterdam een uitgebreide training gevolgd en daaruit kwam naar voren dat ik het beste zou passen in de zorg”, benadrukt hij. 

'Men is ook zeker op zichzelf gesteld'

“Ik heb daar nooit bij stilgestaan maar die test gaf werkelijk aan dat ik geschikt zou zijn voor de zorg. Ik ben vervolgens met Stichting Philadelphia in contact gekomen en uiteindelijk ben ik daar ook gaan werken. Dat is best wel vlotjes verlopen terwijl ik geen diploma’s of papieren heb in de zorg. Het is nu alweer ruim een jaar geleden dat ik de eerste contacten met Philadelphia heb gehad.”

Edwin heeft nu een duobaan. Zijn IT-werk blijft hij voortzetten en werken in de zorg bij Philadelphia is er bijgekomen. Het bevalt Edwin momenteel zeer goed. Hij krijgt via Philadelphia een studie aangeboden. Hij vertelt daar enthousiast over: “Anderhalf jaar duurt deze opleiding en daarbij ga ik gemiddeld één dag in de week naar school. Binnen die opleiding leer ik veel van de ervaringen van mijn studiegenoten. Ik ben nu vijftig jaar, maar ik had niet gedacht dat ik een dergelijke opleiding nog zou meemaken.”

Nieuw wooncomplex

“Daarnaast ben ik aan de slag gegaan op het nieuwe wooncomplex van Philadelphia in IJmuiden, Stadspark, dat op een steenworp afstand van het centrum, bos en het strand ligt. Gezien mijn achtergrond ben ik als digi-coach aangenomen. Stadspark is namelijk een Digi Locatie. Dit houdt in dat bewoners van Philadelphia op dit wooncomplex 24/7 via beeldbellen een beroep kunnen doen op begeleiding via hun mobiel dan wel iPad. Ze drukken daarbij op een knop en kunnen dan direct communiceren met Digi Contact.”

Verhaal doen

“Bewoners kunnen hun verhaal doen bijvoorbeeld als zij een brief of mail ontvangen welke veel stress veroorzaakt. Of als zij hulp vragen willen stellen. Maar ook als zij een beetje in de war zijn, kan Digicontact ze een luisterend oor bieden en hen bijstaan.”

'Wij hebben mensen uit de buurt bij Stadspark betrokken'

In Stadspark wonen 25 mensen in mooie appartementen. Ze wonen allemaal zelfstandig en sommigen werken overdag of gaan naar school. Ze werken in de buurt Bij IJmond Werkt, kringloop, een visboer of ergens anders. In Stadspark beschikt ieder over een eigen woonkamer, slaapkamer, kookgelegenheid en douche. “We hebben ook een centrale ruimte waar iedereen bij elkaar kan komen. Als iemand dit niet wil, blijft die gewoon in zijn of haar appartement. Men is ook zeker op zichzelf gesteld”, zegt Edwin.

Over het begeleiden van de bewoners raakt Edwin maar niet uitgepraat. “Ik vind het mooi als ik met ze bezig kan zijn. Ik zit hier dan echt op mijn plek. Zo hebben we naar mogelijkheden gekeken om bepaalde zaken te digitaliseren. Zoals het ontwikkelen van een app met de vraag: wie eet er mee? Bewoners hoeven dan alleen maar ‘ja’ aan te geven. Maar ook hebben wij de mensen uit de buurt bij Stadspark betrokken, door borrels te organiseren zowel fysiek als Digitaal. Dat was heel leuk en dit werd door de mensen uit de omgeving zeer gewaardeerd.” 

De meeste bewoners van Stadspark zijn jong, tussen de 19 en 35 jaar, en maken gebruik, net als zoveel anderen, van de sociale media. Edwin laat weten dat er een bewoonster influencer is. “Deze bewoonster heeft maar liefst 55.000 volgers, dat is een volle Johan Cruijff Arena. Onvoorstelbaar. Ik moet zeggen dat ik ervan geniet. Die bewoonster doet dat echt goed.”

'Terugvallen op kracht en expertise van Philadelphia'

De bewoners van Stadspark zullen ook deze maand oktober mensen uit de buurt betrekken als Halloween op de agenda staat. 

Edwin: “Daar heeft ambulant begeleider Piet weer iets leuks voor bedacht en de buurt zal dit gaan merken want er zal het nodige worden georganiseerd.”

"In Stadspark doen we veel zelf, maar we kunnen ook altijd terugvallen op de kracht en expertise van Philadelphia als grote organisatie. Om een voorbeeld te noemen: we hadden een bewoonster, die ging samenwonen en daardoor verandert er natuurlijk veel in haar leven. Zij woont nu ergens anders.'' 


''Deze persoon heeft Digi-contact meegenomen. Voor haar is Digi-contact vertrouwd. Dat stuk Digitale begeleiding is constant in dat contact verandert er voor haar niets. Dat is voor mensen met een beperking geweldig en uniek dat zoiets dankzij Stichting Philadelphia mogelijk is.