Verlies jezelf niet uit het oog, want daar is niemand bij gebaat.
Verlies jezelf niet uit het oog, want daar is niemand bij gebaat. (Foto: Adobe Stock)

Mantelzorgen: zó zorg je ervoor dat je jezelf in acht neemt

Eén op de drie Nederlanders van zestien jaar en ouder is mantelzorger; dit zijn ruim vijf miljoen Nederlanders. Ruim achthonderdduizend mantelzorgers zijn hier langdurig mee bezig en verlenen gemiddeld minimaal drie maanden lang, acht uur per week intensieve zorg. Eén op de tien mantelzorgers voelt zich zwaar overbelast. Kortom: hoe zorg je ervoor dat je jezelf in acht blijft nemen?

OM HULP VRAGEN IS GEEN ZWAKTEBOD

Mantelzorg wordt omschreven als 'de zorg voor een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving.' Het gaat verder dan gebruikelijke hulp. Het is belangrijk dat je door intensief voor een naaste te zorgen, jezelf en daarbij je eigen behoeftes niet uit het oog verliest. Hierdoor houd je genoeg energie over en voorkom je eventuele uitputting of ziekte. Hulp vragen blijkt lastig te zijn: mantelzorgers kunnen daardoor het gevoel krijgen dat zij tekortschieten in hun taak. Daarnaast kunnen ze het niet prettig vinden om de zorg over te dragen aan een ander, zoals een vreemde. Dat kan de drempel nog hoger maken. Het is belangrijk om te weten dat om hulp vragen geen zwaktebod is. Verlies jezelf niet uit het oog, want daar is niemand bij gebaat. 

Balans zorg en privé

Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers, zoals de mantelzorgconsulent, de casemanager en de mantelzorgmakelaar. De mantelzorgconsulent biedt een luisterend oor en geeft antwoord op prangende vragen, waaronder het verdelen van de zorg, tijd durven nemen voor de eigen behoeftes en het vergroten van het sociale netwerk. Een casemanager kan helpen met het maken van een plan, waarbij de balans tussen zorg en privé goed blijft. De mantelzorgmakelaar creëert een overzicht van alle (zorg)taken en neemt tijdelijk regeltaken over. Hij of zij begeleidt de combinatie van werk en mantelzorg. Deze ondersteuning is vaak van korte duur. 


Tips voor mantelzorgers


- Geef de zorg (gedeeltelijk) uit handen als je het niet meer trekt. Je kunt de zorg ook delen met een partner

- Bewaak je grenzen

- Vraag op tijd om ondersteuning

- Neem regelmatig een selfcare-dagje. Ga op pad met je gezin, boek een wellness-dagje of plan een lunch met een goede vriend(in).

Verlies jezelf niet uit het oog, want daar is niemand bij gebaat.