Sociaal - duurzaam - verbinden, dat is waar Snuffelmug voor staat.
Sociaal - duurzaam - verbinden, dat is waar Snuffelmug voor staat. (Foto: Aangeleverd)

Snuffelmug: Sociaal – Duurzaam – Verbinden

REGIO - Sociaal - duurzaam - verbinden, dat is waar Snuffelmug voor staat. In deze bijzondere tijd is dat een grote uitdaging voor onze medewerkers.

Afgelopen jaar was de mogelijkheid om producten een 2e leven te geven een stuk lastiger, door de tijdelijke sluiting van de winkels. Met veel maatregelen hebben de medewerkers toch nog een goede prestatie kunnen leveren, als het gaat om CO2 reductie.

Sociaal

Het werk bij Snuffelmug en het Textielsorteercentrum wordt verricht door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gemiddeld werken zo’n 160 medewerkers in de 2 winkels en het Textielsorteercentrum. Zo'n 70 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben een betaalde baan bij Snuffelmug. De overige medewerkers werken via Dagbesteding, taalstages, andere trajecten of als vrijwilliger bij Snuffelmug. Tijdens de crisis hebben we nog meer aandacht voor onze medewerkers, maar ook voor de omgeving, bijvoorbeeld via de weggeefactie van eind 2020.

Duurzaam

Door onze afvalscheiding resultaten dragen we ons steentje bij aan de gemeentelijke afvalscheiding. Hiermee heeft de klant dus ook een rol in CO2 reductie. Zowel bij het aanleveren van producten voor hergebruik, als bij de aankopen waardoor nieuwe productie (en dus CO2 uitstoot) van goederen wordt verminderd.


Alles wat niet verkoopbaar is, gaat eerst het traject van hergebruik in. Hiervoor hebben we een eigen naaiatelier of werken we samen met lokale creatieve partijen. Wat overblijft wordt op grondstof gescheiden en vervolgens geleverd aan Spaarnelanden en Meerlanden. Het aandeel restafval proberen we zo laag mogelijk te houden.

Verbinden

De komende jaren richten we ons nog meer op hergebruik van materiaal. Dit doen we niet alleen, maar we kiezen lokaal de samenwerking met partijen die zich richten op duurzaamheid. Veel jonge ondernemers delen bijvoorbeeld hun kennis over mode bij het Naaiatelier en het Textielsorteercentrum. Er worden dagdelen ingepland waarbij startende ondernemers meewerken in het proces. De positieve ervaring werkt daarbij 2 kanten op.


Grote partijen vinden ons ook als schakel in recycling. We sorteren dan producten op grondstof om vervolgens te recyclen in plaats van te verbranden. De bedrijven beseffen dat Kringloopwinkels een duurzamer alternatief zijn voor vernietiging van collecties. Snuffelmug is er om mensen en partijen te verbinden. We missen de gezelligheid en een praatje. Hopelijk tot snel!

www.snuffelmug.nl (volg ons ook op Facebook en Instagram)