Inge en René.
Inge en René. (Foto: Bibi Veth)

Inge en René wonen aardgasvrij

HAARLEM - Van gaskachels naar gasvrij, Inge en René kregen het voor elkaar. Met veel geduld en slim geld lenen. Samen met hun kinderen wonen ze in de Saracenenstraat in de Slachthuisbuurt.

Inge en René startten 6 jaar geleden al met duurzame aanpassingen aan hun huis. Ze bekostigden dat destijds met de duurzaamheidslening van de gemeente. Inge: “Ook nu zochten we naar een manier om het te kunnen betalen. Door de hypotheek over te sluiten met een nieuwe lagere rente konden we 30.000 euro bij lenen. Met slechts 20 euro meer hypotheekkosten per maand!”

Kritisch duurzaam

Bij de eerste verbouwing kwam er al Tonzon vloerisolatie in de woonkamer. Inge: “Als je een voet in de gang zet, voel je duidelijk het verschil.” Daarnaast plaatste de familie dubbelglas beneden en boven en een nieuwe keuken- en voordeur met isolerend glas. Op het dak hebben Inge en René zes zonnepanelen laten leggen. “Die verdienen we binnen 7 tot 8 jaar terug. Via een speciale app kunnen we zien hoeveel ze opbrengen en dat is zo’n 300 euro per jaar.” In de woonkamer kwam een pelletkachel die alleen brandt als het koud is. René: “We worden wel steeds kritischer als het om duurzaam gaat. We oriënteren ons nu op een filter voor de kachel voor betere verbranding en minder uitstoot.”

Infraroodpanelen

De nieuwe verbouwing leverde een mooie serre op met daarin infraroodverwarming. "Het is meteen ook een buffer voor kou van buiten.” Bij de eerdere verbouwing kwamen er al infraroodpanelen in huis, nu zijn er panelen in elke ruimte van het huis. René: "Ze vreten wel stroom, dus je moet er heel bewust mee omgaan. Alleen aanzetten als je in de ruimte bent en als je het koud hebt. Eerst doen we dus een extra trui aan. Het voordeel van infrarood is dat het op je straalt en dat het heel snel warm is.”

Inductie koken

Inge: "We vroegen driefasestroom aan. Die heb je nodig voor inductie koken en voor de doorstromer. Dat gebeurt in de stoppenkast. We plaatsten een doorstromer; een verwarmingsinstallatie die alleen aangaat als je warm water nodig hebt. Deze doorstromer verwarmt het water in de badkamer. Voor het verwarmen van water in de keuken gebruiken we een 10 liter boiler. Je moet niet tegelijkertijd douchen en de oven aan doen.”

Sterk in je schoenen

Inge: "Als je tegen aannemers en installateurs zegt: ‘We willen van het gas af', dan wordt dat heel vaak afgeraden. We kregen reacties als ‘Dat willen ‘ze' allemaal wel, maar dat is nog niet geregeld'. Je moet echt sterk in je schoenen staan om het toch te doen. Er is te weinig kennis bij deze beroepsgroepen. Zelf hadden we er ook niet veel kennis over. We hebben veel op internet rondgekeken en uitgezocht. Wij kwamen uiteindelijk bij Thuisbaas terecht en zij regelden de doorstromer en boiler.”

Haarlem Aardgasvrij

Inge en René vroegen de subsidie Haarlem Aardgasvrij aan. Inge: "Dat verliep soepel, we kregen snel het geld. We willen nóg energiezuiniger wonen. Zo verfden we onze muren met ThermoShield verf. Daarmee bespaar je zo'n tien procent op je energiekosten. Met bewust energiezuinig gedrag hebben we nu een lagere energierekening!”