Extreme kou zegt niks over het klimaat
Extreme kou zegt niks over het klimaat (Foto: Pexels.com)

Verschil tussen klimaat en weer

''Zie je wel, het klimaat verandert.'' Met een hevige regen of sneeuwbui ontkom je er niet aan om te pas en te onpas stellige kreten te horen over het klimaat.

Toch gaat het hier over 'het weer'. Een momentopname. En 'het weer' en 'klimaat' zijn twee totaal verschillende begrippen. Zo valt er precies niks te zeggen over het klimaat ondanks dat het misschien de afgelopen weken kouder is geweest dan normaal. Hoe zit dat dan?


Het weer is een momentopname, zoals de toestand van de atmosfeer nu is. Kijk naar buiten, omhoog, voel de lucht en je weet het: dit is het weer. Temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, bewolking en wind zijn elementen die hier een rol bij spelen. Bij klimaat spelen deze elementen ook een rol, dus waar zit het verschil?

Klimaat

Het klimaat is een gemiddelde (bijvoorbeeld over dertig jaar) van de temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, bewolking en wind. Eigenlijk dus een weerbericht over een langere periode. Tijdens een warme zomerdag is het dus niet heel zinvol om een uitspraak te doen over 'het klimaat'. Enkel onderbuikgevoelens ontstaan door een momentopname van het weer zeggen dus niks over het klimaat gemeten over een langere periode.