Maak je eigen Coronaherstelplan

NIEUW-WEST - "Uiteindelijk begint het er toch op te lijken. De vaccinaties gaan ons bevrijden uit de al maar voortdurende Coronapandemie. Heerlijk! Langzaam komen de vrijheden weer terug. Tijd om de schade op te maken. Corona heeft veel gekost, mensenlevens, gezondheidsschade, sociale schade ,economische schade, culturele schade en emotionele schade. En daarnaast al die zaken die ik niet kan overzien", vertelt Arjan Corver, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Osdorp.

Het is sowieso niet handig om de initiatieven van de buitenwereld af te laten hangen

"De overheid gaat met een Coronaherstelplan komen. Daar wordt in Den Haag nog druk over gestecheld. Voorlopig niet zo interessant. Dat wachten we maar even af. Het is sowieso niet handig om de initiatieven van de buitenwereld af te laten hangen. Interessant is: wat is jouw coronaherstelplan? Dus alle economische schade, de uitgestelde zorg de achterstanden in het onderwijs, de noodlijdende uitgaanssector dat is voor 'The Boys' in Den Haag.

Conditie

Van belang is om eens na te gaan wat jij hebt gemist, hebt laten liggen en welke gevolgen dit voor jou heeft. Laat ik het niet beperken tot conditie kracht en lenigheid zoals je van fysiotherapeut verwacht. Ik wil het breder maken. Dus niet allen de gebruikelijke gezondheidsparameters. Wat deed het met je vitaliteit. Wat deed het met waarden en doelen die je nastreeft om het leven leuker en interessanter te maken.

Laat ik deze waarden concreet maken. Familie, anderen dan kinderen en huwelijkspartner, je huwelijk of andere intieme relaties, ouderschap, vrienden/sociaal leven, werk, educatie en training, hobby’s (anders dan vereniging), geloof en spiritualiteit, deelname aan verenigingen, fysieke verzorging, zelfzorg, zorg voor je omgeving en inspiratie door schoonheid.

Waarden

Wellicht kan je persoonlijk nog wel een waarde aan toevoegen. Ga eens voor jezelf na hoe belangrijk je deze waarden vindt. Ga vervolgens eens na of zo een waarde de afgelopen maand hebt nagestreefd. Zo kom je achter je nieuwe doelstellingen. Een waarde is om na te streven het is een belang. Mogelijk kan je dat niet alleen. Zo tuig je opnieuw een vitaal bestaan op. Misschien was met je ode bestaan niks mis, dan kan je daarmee doorgaan. Anderzijds, vanuit een crisis kunnen weer nieuwe dingen ontstaan die het leven rijker maken."