Alle kleine beetjes helpen
Alle kleine beetjes helpen (Foto: aangeleverd)

'Iedereen kan een duurzaam stapje zetten'

ALKMAAR - ''Elke dag pak ik wel een stukje zwerfvuil van de straat om weg te gooien. Alle kleine beetjes helpen'', vertelt Jan Willem Algra van Energie Service Noord West (ESNW), specialist op het gebied van onderhoud van (verwarmingstoestellen, maar ook warm water en) ventilatietoestellen. Voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan het thema duurzaamheid is er goed nieuws, want volgens Jan Willem helpen 'alle kleine beetjes'. De grote hamvraag 'waar te beginnen' weet Jan Willem wel raad mee: ''Veel mensen haken af wanneer ze gaan zoeken naar de mogelijkheden om te verduurzamen. Dat is jammer, want er is ontzettend veel mogelijk.'' ESNW heeft daarom drie stappen geformuleerd om direct te starten met verduurzamen. Meer weten via esnw.nl.

Sinds 1 december is Algra werkzaam bij ESNW en is hij vastberaden gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst: ''Ik wil graag iets doen om mijn 'duurzaamheidssteentje' bij te dragen. Dat kan natuurlijk al door klein te beginnen, namelijk bij jezelf. Het gaat niet om de grote stappen. Grote zijn ook mooi, maar kleintjes 'bij elkaar opgeteld' zijn misschien nog wel mooier. Iedereen kan een stapje zetten. Duurzaam leven en wonen start met kleine handelingen. Vroeger zeiden je ouders nog wel eens: doe de deur dicht, want we verliezen warmte. Deze 'oude' opmerking geldt eigenlijk nu nog steeds'', weet Jan Willem, die ook ziet dat gelukkig veel mensen iets willen doen met het thema duurzaamheid. ''De intrinsieke motivatie is hoog bij Nederlanders en dat is een prachtig gegeven.'' Wat zijn de drie stappen van ESNW?

Drie stappen

Een duurzame woning betekent minder CO2-uitstoot én geld besparen. ESNW heeft de beste bespaartips op een rij gezet op esnw.nl/energie-blog/besparen/bespaartips-2021. Hoe ziet het 3-stappenplan van ESNW eruit? ESNW geeft advies op de website om zelfstandig een persoonlijk bespaarplan op te stellen. Is het huis geschikt voor een warmtepomp? Wellicht blijkt dat er betere isolatie moet worden aangebracht voordat een warmtepomp wordt geïnstalleerd. De volgende stap is een eventuele aanschaf van een hr-ketel, warmtepomp of zonnepanelen. Jan Willem: ''Middels een gratis adviesgesprek kunnen we jou binnen een uur helpen door te kijken naar jouw wensen.'' De laatste stap is volgens de ESNW-specialist misschien wel de belangrijkste: service en onderhoud. ''Wij zorgen ervoor dat jouw systeem blijft renderen. Soms kunnen we het systeem tot wel tien procent effectiever krijgen door het op een juiste manier te onderhouden. Door onderhoud blijft de hele keten effectief'', legt Algra uit. Ook voor deze laatste stap is ESNW de aangewezen partij.


ESNW helpt u graag verder. Voor ieder toestel een passend onderhoudsabonnement. Benieuwd naar de prijzen? Bezoek dan snel esnw.nl

Wanneer zet jij de eerste stap?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding