Koopgedrag beïnvloedt een volledige productieketen.
Koopgedrag beïnvloedt een volledige productieketen. (Foto: Pexels.com)

Duurzame consument kiest bewust

De consument houdt met de aanschaf van een product een productieketen in beweging. Een prettig gegeven hierbij is dat mensen - door gedragsverandering - invloed hebben op verschillende domeinen van duurzaamheid. Hoe kun je als consument duurzaam zijn?

Consumenten kunnen besluiten om niet over te gaan tot koop wanneer het niet noodzakelijk is, wachten tot het oude product versleten is (of niet gerepareerd kan worden) en als het niet anders kan: duurzame producten kopen. Het overgaan tot 'niet kopen' kan een wijze keuze zijn bij luxegoederen. Consuminderen wordt dit genoemd. Of ontspullen. Duurzaam betekent dus ook dat een product zo lang mogelijk gebruikt wordt. Elk jaar een nieuwe iPhone is daardoor misschien niet heel duurzaam vanuit menselijk perspectief wanneer beseft wordt dat talloze Chinese kinderhanden aan de basis staan van het product. Denk ook eens aan een repaircafé om een oude broodrooster te laten repareren bijvoorbeeld. Toch besluiten om iets nieuws te kopen? Ga voor duurzame producten. Waar te beginnen? Er zijn keurmerken.

Voor talloze producten bestaan keurmerken die het gehalte van duurzaamheid bepalen, zowel op sociaal als ecologisch gebied. Milieucentraal.nl heeft een overzicht van van de beste keurmerken gemaakt. Op keurmerkwijzer.nl is het zelfs mogelijk om per categorie (koffie, vlees bijvoorbeeld) te zoeken naar betrouwbare keurmerken. Voor voeding zijn dat ASC, Beter leven, Demeter, Fairtrade, EU-biologisch, EKO, MSC, Rainforest Alliance, UTZ en On the way to PlanetProof.

Meer weten: milieucentraal.nl en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan duurzaam consumptiegedrag.