Denk soms ook eens aan 'kleding repareren'. Duurzaam en eenvoudig
Denk soms ook eens aan 'kleding repareren'. Duurzaam en eenvoudig (Foto: Pexels.com)

Duurzame textiel en kleding

REGIO - Een spijkerbroek gekocht die na zes maanden weer uit elkaar valt? Dat is niet fijn. Goede reden om kleding te kopen dat langer meegaat. Om als consument bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling op het gebied van kleding aanschaffen, dan is de eerste stap minder kleding aanschaffen. Maar wat is nou duurzame textiel en kleding en waarom is het belangrijk om hier op te letten?

Katoen is de meest gebruikte natuurlijke vezel als grondstof van de textielindustrie. Bij katoenteelt wordt grootschalig gebruik gemaakt van pesticiden en water. Een milieuvervuilend proces. Daarnaast is de kledingindustrie een beruchte economische sector als het gaat over arbeidsomstandigheden. Het grootste deel van de Nederlandse productie voor kleding vindt plaats in landen als China. Gelukkig werd in 2016 het convenant Duurzame Kleding en Textiel in het leven geroepen, die breed gedragen wordt. Hierbij worden misstanden zoals uitbuiting, dierenleed en milieuschade aangepakt.

Wat kun je zelf doen?

Vraag eerst af of het kledingstuk noodzakelijk is om aan te schaffen. Toch iets nodig? Denk eens aan kringloopwinkel of de meer hippe vintage kledingzaken waar gerecycled materiaal wordt ingezet om kleding van te maken. Zo droeg Maxima ook ooit een jasje gemaakt van oude postzakken. Toch iets nieuws kopen? Dan kun je rekening houden met de biologische teelt van de vezels, zoals biologisch katoen en linnen. Maar denk ook eens aan om kleding te repareren, of oude kleding bij hulporganisaties af te geven (zodat deze een tweede leven krijgen). Ook voor kleding zijn keurmerken - Fair for Life en Fairtrade Textile Production Standard bijvoorbeeld - te vinden voor duurzaamheid.

Meer weten over de keurmerken: milieucentraal.nl

Ook voor kleding zijn keurmerken