Ga je mee naar binnen?
Ga je mee naar binnen? (Foto: Pexels.com)

Een duurzame experimentele reis naar binnen

Zonnepanelen, windmolens en geldbesparende isolatie. Deze drie hebben allemaal gemeen dat ze 'gaan' over duurzaamheid. Wie bewust leeft, kiest bewust en is daarmee verantwoord bezig met een betere toekomst voor zichzelf en voor de volgende generatie(s).

Door Michel Ranzijn

Duurzaam bezig zijn is daarnaast goed voor de portemonnee maar ook hip. De aanschaf van zonnepanelen is lang niet zo gek niet meer, want het toont een gezonde en verantwoorde levensstijl. Maar gaat het puur om deze vertoning naar de buitenwereld? Duurzaamheid als statussymbool? Of ligt er bij steeds meer mensen een andere interessante component aan ten grondslag?


Wie goed voor zichzelf zorgt, zorgt vanzelf beter voor zijn omgeving

De intrinsieke motivatie om echt iets goeds te doen voor jezelf en voor de eigen kinderen of de generatie daarna. Van binnenuit, op een natuurlijke manier? Dan volgen de duurzame keuzes wellicht vanzelf. Groen van binnen groeit uiteindelijk vanzelf naar buiten. Juist in de coronacrisis lijkt deze zelfverbindende benadering steeds meer gestalte te krijgen. Wie goed voor zichzelf zorgt, zorgt vanzelf beter voor zijn of haar omgeving. Een ander accent van duurzaamheid?

Van binnenuit

Duurzaam leven gaat allang niet meer alleen over de aanschaf van zonnepanelen en een elektrische auto. Enige tijd was het zelfs een manier om te laten zien aan de buurman dat je goed bezig was. Onzin wellicht, maar deels realiteit. Maar waar gaat dit precies over? Het gaat toch vooral om goed voor jezelf zorgen zodat jij sterk, gezond en gelukkig door het leven kunt gaan? En je op deze manier intrinsiek verantwoord gaat leven en de beste versie van jezelf kunt worden? Is dat niet duurzaam leven? Kortom, duurzaamheid is anno 2021 misschien wel een veel breder begrip geworden. Een begrip waardoor men - gedwongen door de coronacrisis - meer naar binnen moest gaan. Letterlijk en figuurlijk het eigen huis verkennen, ontdekken en er het mooiste thuis van maken. Zodat mensen niet alleen aan de buitenkant zien hoe duurzaam iemand bezig is, maar ook echt voelen dat er duurzaam geleefd wordt. Van binnenuit. Oprecht groen laten opbloeien.

Kans

Is het in deze uitdagende tijd van de coronacrisis een goed moment om na te denken over een duurzame levensstijl? Of hebben we daar geen tijd voor? Jawel, toch? Het is juist extra van belang om voor jezelf te zorgen, zodat het natuurlijker gaat om jouw omgeving vervolgens te helpen. Immers, als je zelf goed in je vel zit dan kun je anderen ook makkelijker helpen. Dat is toch ook duurzaamheid? Veel mensen lijken door het afgelopen jaar in een soort overlevingsmodus te zijn geschoten, maar is dat wel zo duurzaam? Onzekere tijden kunnen dat met ons doen, dat is niet zo gek. Maar misschien is het juist een prachtige kans om meer de verantwoordelijkheid te nemen voor datgene waar we nog wel invloed op hebben: ons eigen geluk, onze kracht en gezondheid. Door dit te 'voeden' worden we de beste versie van onszelf, voor onszelf en voor onze omgeving.


Duurzaamheid is anno 2021 een breder begrip geworden

Eigen geluk

Hoe gaat zoiets precies? Natuurlijk is het verstandig om altijd te kijken naar zaken die de portemonnee en het milieu kunnen ontlasten, maar kijk ook eens naar wat jou gelukkig maakt. Misschien ben je er in de coronacrisis wel achter gekomen dat een half uurtje wandelen per dag jou heel erg blij maakt. Of ben je eindelijk begonnen met de Wim 'The Iceman' Hof-methode of die ene yogacursus die jou rust heeft gegeven. Hoe dan ook: dit ‘gewonnen’ geluk straal jij uit naar je omgeving. Sterker nog: je zult betere, gezondere en daardoor duurzamere keuzes maken van binnenuit als jij lekkerder in je vel zit. Probeer maar eens.

Luisteren

Een duurzame ontwikkeling gaat dus niet alleen over het terugdraaien van de kachel, het plaatsen van zonnepanelen of isolatie, maar misschien nog wel meer om het luisteren naar jezelf. Klinkt logisch, nietwaar? Door vaker te handelen naar datgene wat jou gelukkig maakt, wordt een gezonde stabiele situatie waarin je ‘langer meegaat' (lees: duurzaam) gecreëerd. Het lijkt dus egoïstisch, maar wanneer we allemaal kiezen voor ons eigen geluk kunnen we een ontwikkeling realiseren waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeften voorziet, zonder de komende generaties te beperken om in hun behoeften te voorzien.


Een duurzame ontwikkeling gaat misschien nog wel meer om het luisteren naar jezelf

Binnen spelen

Dat laatste kenmerkt de officiële definitie van duurzaamheid in de wetenschap. Kortom, zolang we dus niet ‘buiten mogen spelen' als gevolg van het coronavirus, ga je dan mee naar ‘binnen'? Het is hier heel mooi.

Duurzaam

Wat doe jij om duurzaam te leven?