Visualisatie vanaf de Breezanddijk
Visualisatie vanaf de Breezanddijk (Foto: pr)

Windpark Fryslân - Friese windenergie voor een duurzame toekomst

Na een jaar vol voorbereidingen, start Windpark Fryslân in maart met de opbouw van de windturbines in het IJsselmeer. Aannemersconsortium Zuiderzeewind bouwt de windturbines vanaf maart tot en met juni 2021 zodat Windpark Fryslân voor de zomer Friese groene stroom kan produceren. Het windpark is een belangrijke motor voor de Friese economie dankzij de participatie van de provincie en de inzet van Friese bedrijven, en de jaarlijkse bijdrage aan het Omgevingsfonds voor projecten in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Opbouw windturbines

Vorig jaar zijn door Zuiderzeewind alle funderingspalen in de bodem van het IJsselmeer geheid. Daar bovenop komen de 89 windturbines. Vanwege de breedte van de sluizen rondom het IJsselmeer worden de windturbines met verschillende schepen naar het IJsselmeer gebracht en daar in elkaar gezet. De torendelen en de gondel komen vanuit Amsterdam naar het IJsselmeer. De drie rotorbladen worden eerst in Oude Zeug aan elkaar gemonteerd. De complete rotor wordt in één keer aan de gondel bevestigd door een enorme installatiekraan.

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân bestaat uit 89 windturbines van 4,3 megawatt. Het windpark wordt gebouwd in het Friese deel van het IJsselmeer bij Breezanddijk. Op jaarbasis produceert Windpark Fryslân zo'n 1,5 terawattuur. Dit komt overeen met het verbruik van ongeveer 500.000 huishoudens. Naast de windturbines is er voor het windpark een natuureiland aangelegd bij Kornwerderzand en komt er bij Breezanddijk een bijzonder transformatorstation.

Afbeelding