Vanaf nu de woorden van artikel 1 van de grondwet te lezen.
Vanaf nu de woorden van artikel 1 van de grondwet te lezen. Foto: gemeente Nieuwkoop

Artikel 1 grondwet in gemeentehuis

NIEUWKOOP- Bij de ingang van de raadszaal in het gemeentehuis in Nieuwveen zijn vanaf nu de woorden van artikel 1 van de grondwet te lezen. Donderdagavond 1 juli onthulde burgemeester Robbert-Jan van Duijn en initiatiefnemer Elias van Belzen (raadslid van SGP-ChristenUnie) het bord met daarop artikel 1 in aanwezigheid van de gemeenteraad.

Op 7 november 2019 dienden vijf partijen op initiatief van Elias van Belzen (SGP-ChristenUnie) een motie in om artikel 1 van de Grondwet te tonen in het gemeentehuis. Deze motie is unaniem aangenomen bij de behandeling van de ‘Begroting 2020’. De raad wil zich op deze manier uitspreken tegen discriminatie en geweld van inwoners op grond van godsdienst, levensovertuiging, seksuele geaardheid, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook.

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn: “Artikel 1 van de Grondwet hangt symbolisch boven de publieke ingang van de raadszaal, het hart van de lokale democratie. Door het tonen van deze belangrijke woorden onderstrepen we het belang hiervan.”

Op donderdag 1 juli zijn de raad en het college sinds lange tijd weer fysiek bij elkaar in het gemeentehuis in Nieuwveen voor de raadsvergadering. Uiteraard worden alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen.