Ook Harold, Emiullah en René helpen mee bij het onderhoud van de ingerichte plantenbakken
Ook Harold, Emiullah en René helpen mee bij het onderhoud van de ingerichte plantenbakken (Foto: Petra Klaassen)

Stichting Help Anders: ‘Wij zijn geen ik-stichting, maar een wij-stichting’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN – Met als doel ‘het ondersteunen van kwetsbare mensen in de samenleving’ is in 2019 de stichting ‘Help Anders’ opgericht. Het ontmoetingscentrum is gevestigd aan de Briljantstraat en wordt door voorzitter René Sassen ‘Het kloppend hart van de hele stichting’ genoemd: “Hier bereik je de mensen, hier is het hart van de buurt waar iedereen dezelfde taal spreekt en zich gewaardeerd voelt.”

Marieke Roggeveen

“Door middel van projecten proberen wij mensen in onze samenleving een goed gevoel te geven”, vervolgt secretaris Harold Koelemij. “Per project zoeken wij een bedrijf dat dit financieel wil ondersteunen. Zoals het project ‘Help Elkaar Helpen’, een initiatief dat oorspronkelijk is gestart door ‘Alphenaren voor Alphenaren’ en nu een doorlopend project is van onze stichting.” Vrijwilligster Petra Claassen vertelt over een van haar ervaringen: “Dit betrof een zwangere vrouw die vervoer nodig had voor een bezoek aan de gynaecoloog. Later bleek ze nog niets voor haar baby te hebben en ook bleken de scheidingspapieren nog niet afgehandeld. Mensen vinden het moeilijk om te vragen. Wij zeggen altijd: dúrf te vragen en dóe dit ook. Wij vinden het fijn om iemand verder te kunnen helpen.”

Huiswerkcafé

“Onze hoofdlijn is: met elkaar mensen helpen die het minder hebben”, vat Harold de missie van ‘Anders Helpen’ samen. “Er is niet alleen financiële armoede, maar ook sociale armoede,” vult René aan. “Eenzaamheid is ook een vorm van armoede, evenals een leerachterstand en/of het ontbreken van een plek voor het maken van huiswerk. 

Wij willen meer jongvolwassenen bij onze projecten betrekken

Daarom willen wij een Huiswerkcafé opzetten waar kinderen hun huiswerk kunnen maken. Ook zijn er plannen voor een Debatcafé waar jong en oud, met respect voor elkaar, in gesprek kunnen gaan over zelf ingebrachte onderwerpen.” “Wij kunnen niet alles doen”, vervolgt Harold. “Maar we kunnen wel proberen om te helpen daar waar mogelijk. Dit doet wij met ons hart. Wij zijn geen ik-stichting, maar een wij-stichting. Vrijwilligers zijn net zo belangrijk als het bestuur.”

Opslagruimte

René: “Eén van onze nieuwe projecten is ‘Tuinieren in de moestuin’ dat we samen met de gemeente willen uitbreiden tot een waardige pluk-, moes- en leertuin in de wijk. Er zijn al vijf ingerichte bakken die worden onderhouden door vrijwilligers en buurtbewoners. Later ‘adopteren’ wij nog eens vijf plantenbakken. Ook willen wij meer jongvolwassenen bij onze projecten betrekken. Deze groep voelt zich niet altijd serieus genomen. Door hen een stukje verantwoordelijkheid te geven, proberen wij dit gevoel om te zetten in iets positiefs. Wij hebben nog zoveel ideeën en plannen… Zo zouden wij ook heel graag een opslagruimte willen hebben. Nu zoeken wij zelf meubels, huishoudelijke apparaten en/of babykleding voor iemand uit, maar wij willen dat de mensen ook keuzevrijheid krijgen.”

Passie

Een van de vaste bezoekers van de inloop aan de Briljantstraat is Emiullah Demir. Hij woont sinds anderhalf jaar in Nederland waarvan het laatste half jaar in Alphen aan den Rijn. “Ik kom hier om beter Nederlands te leren, omdat ik straks weer werk wil vinden als ICT-er. Binnenkort ga ik vrijwilligerswerk doen in de bibliotheek, helpen met de computers. Computers zijn mijn passie en ik vind het ook fijn om anderen te helpen.” Op de vraag wat ‘Help Anders’ graag zou willen bereiken, antwoordt René: “Dat ons werk als een olievlek over heel Alphen heen gaat en dat er aandacht is voor elkaar. Aandacht voor de mens is het belangrijkst.”

www.helpanders.nl