Klaas Zondervan (rechts): ‘De samenwerking met Ruben Nicolai verloopt heel prettig.'
Klaas Zondervan (rechts): ‘De samenwerking met Ruben Nicolai verloopt heel prettig.' (Foto: Auteursrecht Endemol/RTL4)

Alphenaar Klaas Zondervan werkt mee aan De Erfgenaam

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- In ons land overlijden ongeveer honderd mensen per jaar van wie geen erfgenaam bekend is. Soms laten zij een bedrag, huis of waardevol schilderij achter, maar claimt niemand zo’n erfenis. In Nederland staat voor zo’n 100 miljoen euro aan ongeclaimde tegoeden bij de overheid. Als een tegoed niet binnen 20 jaar wordt opgeëist, dan komt het geld toe aan de Nederlandse Staat. 

Marieke Roggeveen

Sinds 23 juni herhaalt RTL4 de eerste zes afleveringen van het programma De Erfgenaam waarin presentator Ruben Nicolai en erfrechtelijk genealoog Klaas Zondervan op zoek gaan naar de rechtmatige erfgenamen van onbekende nalatenschappen. Inmiddels is bekend dat er een tweede seizoen komt.

Het idee komt van Endemol die in 2015 Alphenaar Klaas Zondervan benaderde of hij mee wilde werken aan een programma over ongeclaimde tegoeden. “De pilot van het programma verkocht echter niet”, vertelt Klaas. “Hierdoor belandde het programma op de plank. Nadat Ruben Nicolai in 2018 interesse toonde om het programma te presenteren, is het programma nieuw leven ingeblazen en vroegen ze mij of ik nog interesse had… En dat had ik!”

‘Iets’ met dode mensen

“Ik ben altijd al gek geweest op genealogie”, vervolgt Klaas. “Na mijn studie rechten en de afronding van meerdere gespecialiseerde opleidingen ben ik onder meer werkzaam als erfrechtelijk genealoog. Dit houdt in dat ik wereldwijd erfgenamenonderzoek verricht voor onder anderen notarissen en (erfrecht)advocaten. In de loop van de jaren heb ik een groot netwerk in het buitenland opgebouwd waardoor in vrijwel ieder land onderzoek kan worden verricht. 

Soms komt een erfenis zó goed terecht

Het mooie van dit werk vind ik, dat je begint met een naam op papier, en dat door het vinden van documenten en foto’s de persoon als het ware steeds meer tot leven komt.” Klaas schiet even in de lach. Wiij, mijn vrouw Margriet en ik, hebben twee dochters van wie er één als kind op school vertelde dat haar vader ‘iets met dode mensen’ doet.”

Voldoening

“Ik vind het een vorm van rechtvaardigheidszin om rechtmatige erfgenamen van ongeclaimde erfenissen op te sporen”, vervolgt Klaas. “Meestal gaat het om erfenissen waarvan geen testament is opgesteld. De eerste vraag is altijd: wanneer is de persoon overleden en wie waren de familieleden? In archieven en genealogische databases probeer ik in kranten, brieven en overlijdensberichten zoveel mogelijk gegevens terug te vinden over de overleden persoon. Daarna breng ik alle familiaire verbindingen in kaart in een stamboom en worden potentiële erfgenamen geïdentificeerd en geïnformeerd over het feit dat zij mogelijk recht hebben op een deel van een nalatenschap. Soms komt een erfenis zó goed terecht... zoals bij een vrouw die met de erfenis een aangepast huis voor haar gehandicapte man kon laten bouwen. Soms leidt een zoektocht naar het buitenland, met andere regels en wetten, soms kunnen wij in eerste instantie niets vinden over de overleden persoon, of weten wij niet waar een potentiële erfgenaam naar toe is verhuisd. In De Erfgenaam blijf ik op de achtergrond altijd doorzoeken zodat ik Ruben kan helpen als hij ergens vastloopt. Dit is een prettige samenwerking. Het proces van een naam naar de reconstructie van een familiegeschiedenis geeft mij veel voldoening. Maar nog meer voldoening geeft het mij om een erfenis bij rechtmatige erfgenamen terecht te laten komen, in plaats van dat het op een zeker moment in de staatskas verdwijnt.”

www.erfgenamenonderzoek.nl