Jo de Bruin (84) traint haar armen onder begeleiding van buurtsportcoach Robbin Hielkema (32). Voor de aftrap van Alphen Vitaal kwam ook sportwethouder Gert-Jan Schotanus meetrainen in Aarlanderveen.
Jo de Bruin (84) traint haar armen onder begeleiding van buurtsportcoach Robbin Hielkema (32). Voor de aftrap van Alphen Vitaal kwam ook sportwethouder Gert-Jan Schotanus meetrainen in Aarlanderveen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Jo (84) sport elke week bij Robbin: ‘Ook heel gezellig’

Nieuws

AARLANDERVEEN - Gezond én gezellig! Jo de Bruin (84) uit Aarlanderveen komt graag naar het wekelijkse sportuurtje op het speeltuinterrein. Samen met dorpsgenoten wordt er getraind en daarna gezellig koffiegedronken. Volgens buurtsportcoach Robbin Hielkema (32) past de combinatie perfect bij de insteek van de nieuwe stichting Alphen Vitaal. ,,Vitaliteit is meer dan bewegen.”

Morvenna Goudkade

Onder de noemer ‘Alphen Beweegt’ wordt er al jaren sportlessen gegeven in de wijk, door buurtsportcoaches. Per 1 juli zijn de coaches onderdeel geworden van Alphen Vitaal. Wat is er veranderd? ,,Nog meer aandacht voor preventie”, zegt de Alphense sportwethouder Gert-Jan Schotanus. ,,En voor de combinatie beweging en sociaal.” Schotanus is ook naar de speeltuin gekomen en doet een stukje mee met de les. ,,De kans om  te sporten laat ik nooit lopen”, zegt de wethouder, zelf groot liefhebber met een knipoog. 

‘Bewegen is het begin van een actieve mindset’

Da aanwezigen bij de les ‘Senioren in Beweging’ zijn enthousiast over het wekelijkse sportuitje. Jo de Bruin meldt dat ze aan haar 15de strippenkaart bezig is, met tien lessen per kaart. De 84-jarige lijkt daarmee recordhoudster, maar er zijn toch enkele concurrenten voor de titel, zoals Dikkie van Zijll (75). ,,Ik zit ook aan mijn 15de kaart.”

Waarom het sportuurtje zo leuk is? ,,Bewegen is goed voor je”, vindt De Bruin. Tijdens de lockdown hebben ze gesport via Zoom-lessen. ,,Maar dat was wel minder gezellig.”

Die gezelligheid hoort erbij, want na de sportles wordt steevast gezamenlijk koffiegedronken. Dit keer met een traktatie: verse stroopwafels uit het dorp. ,,Dat doen we niet elke vrijdag, hoor. Maar Dikkie is jarig geweest en trakteert.”

Robbin Hielkema en zijn mede-coaches Lars Ciggaar en Pepijn de Pagter (allebei 25) dollen wat met de dames. Ook dertigster Pasqual Stipdonk is erbij. Ze is vrijwilligster. ,,Ik wilde iets doen in mijn dorp; ik woon nu in Alphen, maar ik kom uit Aarlanderveen. Toen kwam TOM in de buurt met het idee om te helpen bij de  sportlessen. Ik vind het heel erg leuk”, zegt Stipdonk. 

Schotanus legt uit dat het de bedoeling is om het aantal buurtsportcoaches flink uit te breiden. We hebben nu zo’n vijf, zes coaches. Ik wil naar 20 fte. En dan vooral voor de werkvloer: 90 procent coaches en 10 procent management.”

Coach Hielkema zegt dat de aanpak ‘wijkgericht en persoonsgericht’ is. ,,Nog meer dan vroeger gaan we samenwerken met het verenigingsleven. Bewegen zien we als middel om mensen te laten meedoen, of het nu kinderen zijn of senioren. Het gaat erom het welzijn te verbeteren. Misschien is er wat sturing nodig of zijn er weinig sociale contacten. Bewegen is het begin.”

De dames in Aarlanderveen doen ook veel meer dan het sportuurtje op vrijdag, geeft hij aan. ,,Ze bewegen elke dag, ze gaan fietsen en wandelen. Als je je huis uitkomt voor sport, kom je er ook uit voor de boodschappen en voor andere dingen. Je krijgt een actieve mindset.” Hielkema is ook vaak te vinden in Boskoop. ,,We geven sportles in Snijdelwijk, in The Cube en bij Floreant. Leuke voorbeelden van samenwerking met het jongerencentrum en de voetbalvereniging.” 

Wat hij vindt van zijn werk? 

,,Het is heel mooi, heel dankbaar. Je leert mensen echt kennen. Als het om jongeren gaat, groei je met ze mee. Dan werk je veel samen met jongerenwerkers. Bij de senioren spelen andere dingen, die raken soms in een isolement, ook met hen bouw je een band op.”

Die band opbouwen, dat gaat twee kanten op, verzekert hij. ,,Ik ben een open boek. Ik weet veel over hen, maar zij weten álles over mij, haha.”