Feestelijke onthulling in Archeon, met Jack Veldman, Erik van Zuylen, Teus Eenkhoorn en Kees van Velzen (vlnr).
Feestelijke onthulling in Archeon, met Jack Veldman, Erik van Zuylen, Teus Eenkhoorn en Kees van Velzen (vlnr). (Foto: Morvenna Goudkade)

Archeon schrijft geschiedenis met Canon van Nederland

Nieuws

ALPHEN – De slag bij Nieuwpoort? Bonifatius bij Dokkum vermoord? Nee hoor, geschiedenisles gaat tegenwoordig over hunebedvrouw Trijntje en de Nederlandse Leeuwinnen. Zij behoren tot de vijftig onderwerpen van de Canon van Nederland, over personen, gebeurtenissen en tijdperken in de geschiedenis van ons land. Drie van die onderwerpen, ook ‘vensters’ genoemd, zijn te zien in Archeon. Reden voor een klein feestje.

Morvenna Goudkade

In het museumpark is donderdag gevierd dat Archeon officieel meedoet met de Canon van Nederland, een moderne geschiedeniswijzer die op scholen wordt gebruikt. Archeon is lid geworden van het landelijke netwerk van Canonmusea en heeft drie erkende canonvensters. Eigenaren Jack en Monique Veldman hebben gasten uitgenodigd om dit met hen te vieren. 

Archeon doet mee met Trijntje, Romeinse Limes en Karel de Grote

Het Openluchtmuseum in Arnhem is vertegenwoordigd, maar ook Nigrum Pullum in Zwammerdam. Alphen heeft wethouders Kees van Velzen en Erik van Zuylen afgevaardigd. VOA-voorzitter Elles in ’t Veld is aanwezig, net als Gerard van der Klaauw, van Centrummanagement Alphen aan den Rijn. Ook de Vrienden van Archeon en de vrijwilligers zijn vertegenwoordigd.

De genodigden worden ontvangen bij de Romeinse Tempel. Jack Veldman vertelt over de drie onderwerpen: Trijntje en de hunebedden, de Romeinse Limes, oftewel de grens en verdedigingszone van het Romeinse rijk, en Karel de Grote bij Dorestad in de Vikingtijd. De bevlogen museumpark-directeur noemt de toetreding tot de Canon ‘een prachtige mijlpaal’ in het 28-jarige bestaan van Archeon. ,,Wij hebben in die jaren heel wat meegemaakt en stormen doorstaan”, blikt Veldman terug. ,,Maar zoals mijn vader altijd zei: op een kalme zee leer je niet varen.” 

Teus Eenkhoorn, directeur Openluchtmuseum, verwelkomt Archeon als 38ste lid van het netwerk van Canonmusea. Tal van musea zijn al lid, zoals het Rijksmuseum, Slot Loevestein, het Rijksmuseum van Oudheden en het Tropenmuseum. Eenkhoorn memoreert het begin van de huidige Canon, met Trijntje. Zij is het oudste veenlijk van Nederland en leefde 7500 jaar geleden. Omdat ze werd opgegraven bij een spoorbaan, is ze Trijntje genoemd. ,,Vervolgens eindigt de Canon met de Oranje Leeuwinnen. Begin en einde met vrouwen”, zegt Eenkhoorn met een knipoog. Archeoloog Tom Hazenberg vertelt over de restauratie va de Zwammerdamschepen. Wethouder Kees van Velzen beklemtoont dat de schepen in Alphen moeten blijven. ,,We willen ze hier laten zien. De schepen zijn van óns.” Van Velzen noemt ook de Unesco-nominatie van de Romeinse Limes. 

Dan is het tijd om de schildjes van de Limes-canon te onthullen, als symbool voor de drie vensters. Jack Veldman doet dat samen met Teus Eenkhoorn en de wethouders. Geheel in stijl wordt de onthulling begeleid door Romeinen. Een hapje en een drankje wordt geserveerd en er is muziek: zangeres Judith Nijland zingt jazznummers, maar dan in het Latijn. Zo brengt ze I‘ve got rhythm en Summertime ten gehore. Met een eigen vertaling, want Nijland studeerde Grieks en Latijn voordat ze zich op jazz ging toeleggen. ,,Ik ben een studiegenoot van archeoloog Tom Hazenberg”, vertelt Nijland. ,,Toen ik zangeres werd, vond ik het toch jammer dat ik niets meer met mijn studie deed. Toen bedacht ik om het op deze manier te combineren.” Tijdens haar optreden, krijgt ze niet alleen begeleiding door een combo. Vanuit een hoge boom zingt een vogel luidkeels mee. Het geeft enige hilariteit. ,,Een halsbandparkiet”, zegt John de Hoon grinnikend, directeur van Avifauna. ,,Die zitten hier veel in de buurt.”