Het was waarschijnlijk een eenmalig feest, maar het dak ging eraf.
Het was waarschijnlijk een eenmalig feest, maar het dak ging eraf. Foto: Rob Langerak

Eenmalig uit het dak bij festival Vrij & Blij

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het leek zo mooi, weer een hele zomer feesten in de regio. Voorlopig lijkt het erop dat de vrijdageditie van festival Vrij & Blij aan de Zegerplas door de maatregelen van de overheid het laatste grote evenement van deze zomer is. De 2.000 feestgangers hadden daar op vrijdagavond nog geen weet van en gingen volledig uit hun dak bij optredens van de Gebroeders Ko, Samantha Steenwijk, Thomas Berge en Gerard Joling.

Voor de meeste bezoekers deden die artiesten er helemaal niet toe. “Het werd gewoon tijd om weer lekker uit te gaan naar een gezellig feest”, verwoorden Chelsey Hendriks en Hester Kok het gevoel van het gros van de aanwezigen. “Wij zijn hier met een grote groep Alphenaren en wie er op het podium staan maakt niet uit. Wij willen hier vooral genieten.” Dat het niet uitmaakt, blijkt wel als de DJ bij de warming-up op de vroege avond ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey opzet en iedereen op het veld luidkeels meebrult.

“Ik zie heel veel mensen die echt vrij en blij zijn en lang hebben gewacht om eindelijk weer eens los te gaan”, zegt de Alphense zanger Thomas Berge, die niet alleen zelf optreedt, maar ook zijn collega-artiesten aankondigt. “Ik ben een trotse import-Alphenaar, het voelt voor mij als een thuiswedstrijd” laat de 31-jarige Tukker weten. Hij voegt eraan toe zich in Alphen echt thuis te voelen en er een hoop kennissen te hebben. “Ik vind Alphen geweldig zo aan het water en ga vaak varen met mijn vrienden. En kijk eens naar dit feest, geweldig toch?”

Op het podium staan op dat moment de Gebroeders Ko die met ‘Toeter op mijn waterscooter’ en ‘Schatje mag ik je foto’ de stemming behoorlijk verhogen. Het feestduo, bestaande uit de Brabantse broers Ton en Gerard Koopmans, verzorgt de openingsact als vervangers van Rob Kemps (Snollebollekes) die door televisieopnames op het laatste moment moest afzeggen.

Onderbroken door de deejays van Bar Amsterdam betreden vervolgens Samantha Steenwijk (deelneemster aan Bloed, Zweet & Tranen en The Voice of Holland) en Thomas Berge op. “Dit was weer eens ouderwets helemaal top” zegt Steenwijk als zij net van het podium is gestapt. “Zo lekker” laat ook zanger Gerard Joling weten als hij zich naar de kleedkamer begeeft, voordat hij de slotact verzorgt. Tot hilariteit van het publiek krijgt hij bij een van zijn nummers assistentie van een bodybuilder, die op zijn verlekkerde blikken kan rekenen.

Enkele uren eerder, tijdens de openingsact, luistert de organisatie achter de schermen naar de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Gevreesd wordt dat de zaterdageditie van het festival met optredens van onder anderen rappers Lil’ Kleine en Boef moet worden afgelast. Heel even is er nog hoop, maar na overleg met de plaatselijke overheid wordt op zaterdagmorgen definitief de knoop doorgehakt. 

“Hoewel we daarop wel lichtelijk waren voorbereid, is dat natuurlijk erg vervelend”, laat Sander Koppenhol namens de organisatie weten. “Een enorme domper, maar we moeten de aangescherpte maatregelen van de overheid helaas volgen. Gelukkig vallen wij onder de regeling van het steunfonds en krijgen wij de opgelopen schade vergoed. Dit betekent dat de bijna 4.000 mensen die voor de zaterdag een ticket hadden gekocht hun geld terugkrijgen. Ze moeten daarbij wel even geduld hebben, want wij zijn er natuurlijk afhankelijk van wanneer wij onze schadevergoeding ontvangen” aldus Koppenhol, die zich gesteund voelt door de vele steunbetuigingen en de bedankjes voor de vrijdagavond. “Daar zijn wij ontzettend blij mee. Het geeft immers een dubbel gevoel, want de vrijdagavond was natuurlijk fantastisch.”

Dat vindt ook Richard die zich met ‘zijn groep in de buitenring’ netjes aan de anderhalve meter afstand houdt. “We wilden er weer even uit. Het is erg jammer dat het waarschijnlijk eenmalig blijft.”