Erik van Zuylen en de kinderraad zijn erg blij met de groene bushokjes.
Erik van Zuylen en de kinderraad zijn erg blij met de groene bushokjes. Foto: print screen

Bushokje met een groen dak

ALPHEN AAN DEN RIJN- Dankzij de kinderraad van Alphen aan den Rijn zijn in de gemeente Alphen aan den Rijn vijf bushokjes met een groen dak gerealiseerd. Het dak is groen door de sedumplantjes die op het dak liggen en de lucht schoonmaken, water opvangen, insecten aantrekken en het bushokje een beetje koeler maken. Kinderwethouder Marijse Vogel en wethouder Erik van Zuylen (milieu) openden vrijdag bij het Marsdiep in Alphen aan den Rijn het groene dak van een van de vijf bushokjes. 

De andere ‘groene’ bushokjes staan bij de Ridderhof, de Aarhof en het Europaplein in Alphen aan den Rijn en eentje in Benthuizen. "Ik ben trots dat mijn plan gekozen is", vertelt kinderwethouder Marijse. "Ik wil graag meehelpen om onze gemeente duurzamer te maken. Kleine beetjes maken samen het verschil."
"We moeten allemaal naar een duurzame toekomst; het moet steeds groener worden in Alphen aan den Rijn. Waarom dan ook niet op een bushokje? Ook met bushokjes kun je het verschil maken", vertelde wethouder Van Zuylen tijdens de officiële opening van het eerste groene bushokje. "Groen is goed voor de wateropvang, ook beter voor insecten en schone lucht. Sedum vergroot de biodiversiteit en is ideaal voor bijen en andere insecten."

De kinderraad ontving van de gemeenteraad € 10.000 budget om een project uit te voeren. De kinderraad kon kiezen uit drie plannen die de kinderwethouders hadden voorbereid. De kinderen kozen voor groene daken op bushokjes omdat ze groen in de gemeente en duurzaamheid erg belangrijk vinden. Elk bushokje heeft een speciaal bordje waarop staat waarom het groene dak een top idee is van de eerste kinderraad van Alphen aan den Rijn.

Van Zuylen stelt voor dat er meer groene bushokjes in de gemeente Alphen aan den Rijn worden gerealiseerd.