Nieuwbouwwoningen zorgen voor groeiende vraag naar elektriciteit

ALPHEN AAN DEN RIJN/REGIO - In het tweede kwartaal van 2021 was 87 procent van de aanvragen voor een aansluiting bij netbeheerder Liander voor een nieuwbouwwoning aardgasloos. Nieuwbouwwijken die niet meer op het aardgasnet zijn aangesloten verbruiken drie à vier keer meer elektriciteit dan ouderwetse wijken. De beschikbaarheid van die grote hoeveelheden stroom is niet langer vanzelfsprekend. "Het is daarom belangrijk dat de netbeheerders alle nieuwbouwwijken vroegtijdig in beeld hebben."

"In het klimaatakkoord is afgesproken dat we in Nederland afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom is per 1 juli 2018 de plicht voor netbeheerders - om nieuwe huizen en kleine bedrijfspanden aan te sluiten op het aardgasnet - vervallen. Sinds die datum krijgen bouwers geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting."

"Het aandeel aardgasloos opgeleverde nieuwbouw stijgt sindsdien gestaag. Op dit moment wordt ongeveer de helft van de nieuwbouw aangesloten op een warmtenet en een derde op een all electric variant", aldus netbeheerder Liander.

Ondertussen is het leveren van grote hoeveelheden stroom niet langer vanzelfsprekend. "Dat komt door de zeer snel aangetrokken vraag naar elektriciteit en lange doorlooptijden voor uitbreidingen van het net. Daarom is het van essentieel belang dat Liander samen met gemeenten en projectontwikkelaars in een vroeg stadium nadenkt over de locatie, planning en het ontwerp van de energievoorziening voor een nieuwe wijk, zodat het elektriciteitsnet tijdig kan worden uitgebreid of verzwaard."

'Op steeds meer plekken ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet'

Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. "De aanhoudende economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij leidt in combinatie met de energietransitie - en in het bijzonder de inpassing van zonneweiden in landelijke gebieden - tot steeds meer knelpunten."

Enorme impact

"Alle ontwikkelingen samen hebben een enorme impact op het elektriciteitsnet. De netbeheerders hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan het energienet van de toekomst. Tegelijkertijd hebben zij te maken met een chronisch tekort aan technici, bouwmaterialen en lange doorlooptijden", stelt Liander.
De impact is zo groot dat Liander met alle betrokken partijen, van overheid tot projectontwikkelaars, grote veranderingen moet doorvoeren om een kettingreactie aan knelpunten te voorkomen. "Dus is het van essentieel belang om bij nieuwbouwwijken heel vroeg de energie-infrastructuur mee te nemen."

Daarmee voorkomt Liander in de toekomst met het elektriciteitsnet achter de feiten aan te blijven lopen, aldus de netbeheerder.

Goede samenwerking

"Liander houdt in de prognoses voor uitbreidingen van het net rekening met (all electric) nieuwbouwwoningen en doet er alles aan om hiermee woningbouw in ieder geval doorgang te laten geven en kleinverbruikersaansluiting van capaciteit te blijven voorzien. Goede samenwerking met gemeenten voor vroegtijdig beeld van nieuwbouwlocaties en realisatie van nieuwe infrastructuur blijft hiervoor wel noodzakelijk."