Oproep aan alle 50-plussers van gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wilt u als 50-plusser de politiek aanspreken? Dat kan op de seniorenbijeenkomst op woensdag 17 november in Avifauna aan de Hoorn in Alphen aan den Rijn. "Wij stellen u de vraag: hoe denkt u over onze gemeente? Wilt u iets zeggen over het sociaal domein, de plaatselijke politiek en hun aanpak? Dan kunt u dit kenbaar maken aan het Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties (OSO). De ingezonden suggesties, ideeën en opmerkingen worden besproken met personen die betrokken zijn met het sociaal domen en de politieke partijen."

Het inzenden van suggesties en ideeën kan voor 18 augustus naar: seniorenbijeenkomst@oso-alphen.nl. Uit de inzenders worden twee senioren uitgenodigd om hun bijdrage te komen toelichten op 17 november in Avifauna. 

De bijeenkomst in november heeft als hoofdthema 'Prettig ouder worden is een uitdaging'. 

Inzendingen

"Waar kan uw inzending over gaan? Over de politiek dichtbij: gemeenten hebben er de afgelopen jaren steeds meer taken bij gekregen, die ze naar eigen inzicht mogen uitvoeren. Denk aan zorg, participatie en de fysieke leefomgeving. Dit legt een grote verantwoordelijkheid bij raadsleden en bestuurders."

Sociale belangen

"Het OSO wil daarom politiek dichtbij mensen. Politici die weten wat er speelt en rekening houden met sociale belangen, niet alleen met rendement", stelt het Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties (OSO).

'Het OSO wil politiek dichtbij mensen, politici die weten wat er speelt'

Inzendingen kunnen ook gaan over 'mensen centraal, niet de regels'. "Inwoners moeten kunnen volgen en begrijpen wat onze gemeente doet en hoe deze het beleid uitvoert. Dat vraagt om klare taal en eenvoudige regels: helder uitgelegd en geschreven vanuit de vraag van de Alphenaar zelf", aldus het OSO.

Eenzaamheid verkleinen

Ook kan een inzending gaan over de inclusieve samenleving. "Menselijk contact en betekenisvolle ontmoetingen kunnen eenzaamheid verkleinen. Het kan onderling begrip en solidariteit vergroten en helpt bij waardig ouder worden."

Passende woningen

"Daarnaast kan het gaan over onderwerpen als voldoende inkomen voor ouderen, lokaal armoedebeleid, ouderenwerkeloosheid omlaag, integrale aandacht voor wonen, zorg en welzijn, goede ouderenzorg, samenspel tussen hulpverleners, voldoende passende woningen voor senioren, een veilige gemeente en digitalisering zonder uitsluiting", stelt het OSO.

Het doel van het OSO 'is samenwerking en overleg tot stand brengen met ouderenorganisaties. Gemeenschappelijk met elkaar optrekken gericht op maatschappelijk beleid. Het geven van gevraagd en ongevraagd advies. Het onderhouden van contacten met gemeente en instanties om gezamenlijk de belangen van ouderen te behartigen. Het gezamenlijk uitvoeren van activiteiten met name voor kadervorming en voorlichting'. "Het OSO is er voor alle 50-plussers in de gemeente Alphen aan den Rijn." Meer informatie is te vinden via: https://oso-alphen.nl.