Lois voor Ampère in bouw.
Lois voor Ampère in bouw. (Foto: Ipse de Bruggen)

Zelfstandig wonen: nieuw avontuur voor Lois

ALPHEN AAN DEN RIJN - Lois is een jongedame van bijna 20 jaar en woont nu nog in Alphen aan den Rijn met haar ouders, drie zusjes en twee broers. Lois werkt bij Focus, een dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen. Bij het Atelier bij Focus doet zij naai- en rijgwerk en allerlei klussen die nodig zijn. Op de Industriegroep van Focus prikt en bundelt zij enthousiast plantenkaartjes. Maar ook pakt zij sponzen in en allerlei andere werkzaamheden doet zij altijd met plezier. Lois gaat binnenkort uit huis en gaat wonen bij Ampère.

Eind dit jaar gaat Lois begeleid zelfstandig wonen bij Ampère. Vlak bij het station en het centrum van Alphen aan den Rijn wordt Ampère gebouwd; een locatie waar Ipse de Bruggen 34 appartementen beheert en aan mensen verhuurt die begeleid zelfstandig wonen. 

De bewoners ontvangen de benodigde zorg van Ipse de Bruggen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Frank van Leeuwen, zorgmanager Ipse de Bruggen: "Vlakbij Ampère zijn dagbestedingslocaties van Ipse de Bruggen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden in de buurt om aan de slag te gaan zoals bij het leer-/werkbedrijf van de gemeente Alphen aan den Rijn. Ampère is daarmee dé ideale plek voor mensen met een licht verstandelijke beperking die begeleid zelfstandig willen wonen. De meeste appartementen zijn inmiddels verhuurd, maar we hebben nog plek als iemand iets zoekt om zelfstandig te wonen met zorg."

'Ik ga nieuwe mensen leren kennen en een nieuwe stap in mijn leven zetten'

"Ik vind het best spannend, maar ook fijn om een eigen plek te krijgen. Ik ben eraan toe om op eigen benen te staan", vertelt Lois. "Mijn familie gaat helpen met inrichten en verhuizen. Misschien vragen we wel hulp van een styliste. En met mijn ouders ga ik leuke spullen kopen voor in mijn huis." Lois denkt dat als ze zelfstandig woont wel vaak op bezoek gaat bij haar ouders en broers en zusjes en ze weet zeker dat zij ook bij haar op bezoek gaan komen. Ze houdt van sporten bij G Spirit, maar ook van tv kijken en wandelen met de hond. "Ik wandel nu drie keer per week met de hond en wil dat graag blijven doen. Misschien op andere dagen. want ik weet nog niet precies wat er allemaal gaat veranderen als ik niet meer bij mijn ouders woon."
Lois heeft heel veel zin in het nieuwe avontuur en blijft werken bij Focus als ze op zichzelf woont. "Ik ga nu zoveel mogelijk zelfstandig wonen bij Ampère, nieuwe mensen leren kennen en een nieuwe stap in mijn leven zetten", vertelt Lois met trots. "Ik weet nog niet wie er allemaal gaan wonen, maar vind het altijd leuk om contact te maken."