Willem de Zwijgerlaan in Alphen aan den Rijn, mei 2017.
Willem de Zwijgerlaan in Alphen aan den Rijn, mei 2017. (Foto: Martin Sharrott)

Scheur bij brug ontdekt

ALPHEN AAN DEN RIJN- Tijdens geplande werkzaamheden aan de Julianabrug is vorige week een scheur in het fietspad ontdekt. Uit voorzorg is de Hooftstraat, die onder de brug door loopt, afgesloten. Onder de brug brengt de gemeente Alphen aan den Rijn ondersteuning (stutten) aan. De gemeente en de provincie doen onderzoek naar aanvullende herstelmaatregelen.

De aannemer maakt een extra portaal in de onderdoorgang in de Hooftstraat. Dit portaal ondersteunt de onderkant van het fietspad. De planning is dat dit portaal eind deze week is geplaatst. Dan kan de Hooftstraat weer open. De ruimte onder de brug, verhuurd aan een ondernemer, is inmiddels gestut en weer te gebruiken. 

Onderzoek

De gemeente en de provincie hebben bureau Royal Haskoning DHV opdracht gegeven onderzoek te doen naar het ontstaan van de scheur en de benodigde herstelmaatregelen. Het onderzoek is naar verwachting eind september afgerond.

Verkeer over de brug

Vorige week berichtte deze krant dat fietsverkeer over de brug in verband met de werkzaamheden al werd omgeleid over de rijbaan. Dat blijft ook tijdens het onderzoek het geval. Autoverkeer kan net als in de huidige situatie via eenrichtingsverkeer gebruik blijven maken van de brug. Ook voetgangers kunnen van de brug gebruik blijven maken. De werkzaamheden hebben geen invloed op het vaarverkeer.

Renovatie 2015

In 2014 werd besloten tot grondige renovatie van de aanbruggen, het plaatsen van glazen geluidswanden en tot vervanging van het stalen brugdek. Doel was dat de brug weer 50 jaar meekon.