Alphenaar Henk Tolsma schreef een boek over de energietransitie en wat daar allemaal bij komt kijken.
Alphenaar Henk Tolsma schreef een boek over de energietransitie en wat daar allemaal bij komt kijken. Foto: Robbert Roos

Alphenaar Henk Tolsma schrijft inspirerend boek over energietransitie

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Over de ombouw van onze elektriciteitsvoorziening van fossiele- naar duurzame energie schreef Alphenaar Henk Tolsma het boek: ‘Donkerluwte’. Die ombouw moet plaatshebben terwijl de vraag naar elektriciteit op lange termijn ruwweg gaat verdrievoudigen. Ondertussen moet de stroomvoorziening betrouwbaar en betaalbaar blijven. Met het boek wil Tolsma anderen inspireren en geeft hij tegelijkertijd een inkijkje wat er allemaal nodig is om de energietransitie te laten slagen. 

Robbert Roos

“Het belang van een betrouwbare, betaalbare en vooral ook schone elektriciteitsvoorziening staat centraal in dit boek”, vertelt Tolsma enthousiast. “Wat betrouwbaarheid betreft, scoort de huidige manier van stroomopwekking en -distributie uitstekend.” Toch zijn er ook nadelen. “De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is een vervelende bijwerking van technische verbrandingsprocessen die worden gestookt met fossiele brandstoffen”, legt hij uit. “Niemand wil dat, maar het gebeurt toch en ook in buitengewoon grote hoeveelheden. Vanwege de zorg voor het klimaat vraagt dat om een forse verandering.” 

Alternatieve bronnen

Een van de dingen die we volgens Tolsma kunnen doen, is overstappen op alternatieve, schonere energiebronnen zoals zon- en windenergie. Omdat die afhankelijk zijn van het weer is er wel een back-up nodig om de continuïteit van onze stroomlevering te kunnen waarborgen. Er zijn verschillende opties zoals waterstof, energieopslag, biomassa en het flexibiliseren van de stroomvraag. Ook kernenergie kan een oplossing bieden. “Iedere optie voor stroomopwekking heeft voor- en nadelen”, geeft hij eerlijk toe. “Een keuze vóór een bepaalde optie heeft consequenties, maar dat geldt ook voor een keuze tegen.” Daarbij houdt Tolsma ons in zijn boek duidelijk voor ogen: Hebben we wel de luxe om opties uit te sluiten? Want een ding is duidelijk; de komende decennia zal de vraag naar stroom alleen maar toenemen door elektrificering van ons verkeer, het uitfaseren van gas voor het verwarmen van gebouwen, industriële processen en het produceren van waterstof. “Al deze ontwikkelingen vragen om een uitbreiding en verzwaring van ons huidige elektriciteitsnet.”

Niet de beste techneut

‘Donkerluwte’ is niet het eerste boek van Tolsma. Tijdens zijn werk als technisch journalist voor onder meer het Technisch Weekblad schreef hij meerdere boeken over technische onderwerpen. “Ik volgde mijn opleiding aan de HTS in Leeuwaarden in de richting van elektrotechniek, elektronica en informatietechniek”, vertelt Tolsma. “Daar bleek al snel dat ik niet de beste techneut van het gezelschap was. Wel had ik als een van de weinigen interesse in randzaken zoals taal. Eén van de leraren voorspelde me een goede toekomst als ik techniek en taal zou combineren.” 

Meerdere boeken

Die voorspelling kwam uit. Na een avondcursus technisch schrijven kwam Tolsma in aanraking met mensen die voor vakbladen schreven en besloot hij die richting op te gaan. Sinds 1976 was hij actief als technisch journalist tot aan zijn ‘verplichte’ pensioen in 2010. In die periode verschenen van zijn hand verschillende boeken, onder meer over de opkomst van microchiptechnologie, techniek als machtige knecht, congestie op het elektriciteitsnet en schreef Tolsma het jubileumboek voor het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs. Zijn alle boeken technisch van aard? “Niet allemaal”, geeft Tolsma lachend toe. “Samen met een oud-klasgenoot heb ik tijdens de lockdown een klassenboek geschreven over onze lagere school in Joure. Erg leuk om te doen.” Het nieuwe boek ‘Donkerluwte’ is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de materie en/of werkzaam is in de energiesector en te koop bij boekhandel Haasbeek en via Bol.com. ISBN 9789492404350 € 20,-