Er is Japanse kunst te bewonderen.
Er is Japanse kunst te bewonderen. Foto: aangeleverd

Japanse kunst bewonderen in Reghthuys

Algemeen

NIEUWKOOP- In Nieuwkoop zijn er deze week werken te bewonderen van twee kunstenaars die geïnspireerd zijn door de Japanse kunst. Volgens het Reghthuys  is het ‘een unieke combinatie van inktschilderijen en Raku’. Het Reghthuys is geopend tot en met zondag 22 augustus vanaf 12.00 uur tot en met 17.00 uur. Op zaterdag is het Reghthuys al om 10.00 uur geopend.

Martha Goedings maakt Sumi-e inktschilderijen op dun rijstpapier en werkt met acrylverf op doek. Zij begon met alleen inkt en vindt de kunst van het weglaten in een schilderij bijzonder boeiend. Diepte en schaduw spelen bij Sumi-e geen rol. Nu probeert zij het ook met acryl en wil dat acryl schilderen en Sumi-e naar elkaar toe groeien. Martha schildert vooral bomen, bloemen en portretten. Symbool voor haar eigen schilderproces is het uit de verf halen, onder andere ‘de bomen,’ in plaats van gewoon te schilderen.

Ambachtelijk bezig zijn en iets moois creëren

Voor Anke van der Kwaak is Japan haar belangrijkste inspiratiebron. Door het raku stoken raakte zij steeds meer gefascineerd door de ogenschijnlijke eenvoud, die het onvoorspelbare craquelé benadrukken. Contrasten in kleuren en vormen lopen als een rode draad door haar werk heen. Ambachtelijk bezig zijn en iets moois creëren, waar iedereen van kan genieten geeft enorme voldoening. Kennis en technieken vergaren, die zij in haar werk gebruikt en doorgeeft, blijft haar altijd fascineren.

Op 9 juli 1964 is onder de naam Kunstgenootschap ‘t Reghthuys door een aantal Nieuwkopers een culturele vereniging opgericht.