Veel belangstelling zaterdag voor het Lego-project in Boskoop. De familie Kok (li) en Wim Vermeulen luisteren aandachtig naar initiatiefnemer Iwan Vervoort (re).
Veel belangstelling zaterdag voor het Lego-project in Boskoop. De familie Kok (li) en Wim Vermeulen luisteren aandachtig naar initiatiefnemer Iwan Vervoort (re). (Foto: Morvenna Goudkade)

Gulle giften voor Lego-project Boskoop800

Nieuws

BOSKOOP - Carnaval is in Boskoop niet weg te denken, en zeker niet bij een jubileum. Volgend jaar bestaat Boskoop 800 jaar en daarom wordt het dorpscentrum nagebouwd met Lego, inclusief Lego-carnavalsoptocht en hefbrug. Zaterdag stond initiatiefnemer Iwan Vervoort (46) met zijn Lego-project in de dorpskern. Met een oproep: wie helpt er mee?

Morvenna Goudkade                                                                                                                                                                                            

Veel Boskopers komen een kijkje nemen in het inloopkantoor van het Dorpsoverleg. Daar heeft Vervoort zijn Boskoopse Legocentrum uitgestald. Buiten op straat wordt het Legospektakel gepromoot door leden van de werkgroep Boskoop800. 

‘Het Lego-dorp is niet compleet zonder hefbrug over de Gouwe’

Binnen geeft de maker uitleg aan de belangstellenden. Het imposante Lego-dorp krijgt enthousiaste reacties. Hoe lang is hij wel niet bezig geweest om dit allemaal te bouwen? Na enig rekenwerk komt Vervoort, een groot Legofan, uit op zo’n 1000 uur. Hij bouwt het dorp thuis op zolder, maar hij heeft hulp nodig. “De straat die ik nu heb gebouwd, stelt de Zijde voor, onze belangrijkste oost-westverbinding en ook de route van de carnavalsoptocht. Maar die is niet compleet zonder de hefbrug over de Gouwe. En ook niet zonder een heleboel carnavalskarren. Allemaal van Lego uiteraard.” Lego is duur, legt hij uit. “Er staat hier nu al voor zo’n 15.000 euro, dankzij donateurs. Momenteel wordt de hefbrug gebouwd, dat gebeurt door een bouwer in Terneuzen. Zelf bouw ik verder aan het Legodorp. De hefbrug bestaat uit 40.000 legostenen, daarvoor zoeken we sponsoren. Een groot deel van de stenen is al gesponsord; ik hoop met de actie van vandaag de sponsoring rond te krijgen.”

Vervoort vraagt ook aandacht voor de carnavalskarren. Het publiek kan meehelpen met de Lego-carnavalsoptocht, door sponsoring of door zelf zo’n kar te bouwen. 

‘Lego-carnavalskar bouwen? Dat pakken we op’

Intussen wordt hij hartelijk begroet door oude schoolvriend Jeroen Kok (46). Die komt binnen met de kinderen Isabella (13) en Sebastian (11). “Ik las over Iwan en zijn project”, vertelt Kok. “We willen het graag zien en daarom zijn we hier.” De familie Kok woont pas sinds drie weken weer in Boskoop, zo blijkt. “Wij woonden hiervoor in Singapore en Maleisië. We hebben veel gereisd, maar nu willen we ons settelen. En daarom zijn we terug in Boskoop.” Vader Jeroen zegt meteen toe om met Isabella en Sebastian een Lego-carnavalskar te bouwen. “We hebben zelf ook Lego, dus dat pakken we op.” Boskoper Wim Vermeulen (81) hoort glimlachend toe. Hij vertelt trots dat Thearent, het bedrijf van dochter Marjon Vermeulen en haar echtgenoot Michel Wenzel, ook het carnavalsproject ondersteunt. Zelf is hij ook enthousiast. Dat geldt ook voor het echtpaar Coers uit Boskoop. Gijsjan (50) en Annette (45) zijn onder de indruk van de initiatieven voor Boskoop800. Annette verheugt zich al op de gezelligheid, zegt ze. “Ik houd wel van een feestje.” Echtgenoot Gijsjan vindt de historie erg interessant. “Ik ben lid van de historische vereniging en zeer benieuwd naar het theaterstuk over de geschiedenis van Boskoop.”

Nadat nog heel veel Boskopers langskomen om het Lego-dorpsgebeuren met eigen ogen te zien en iedereen flink aangespoord wordt om een donatie te doen, blijkt dat de aanpak zeer succesvol is geweest. “Alle stenen voor de hefbrug kunnen worden besteld”, meldt Iwan Vervoort na afloop. “Ik ben heel blij en heel trots dat we het doel bereikt hebben en ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen. Zonder jullie was het niet gelukt.”