Welk team gaat er winnen?
Welk team gaat er winnen? Foto: Rob Langerak

Olympische Spelen en speurtocht bij Vakantiespel

ALPHEN AAN DEN RIJN - In de laatste week van de schoolvakantie wordt in Alphen aan den Rijn traditiegetrouw het Vakantiespel georganiseerd. Vorig jaar kon dit door de strenge coronaregels niet doorgaan, maar dit jaar ziet het er weer als vanouds uit. Toch zijn er ook deze editie nog aanpassingen, want de deelnemertjes kunnen slechts drie dagen meedoen in plaats van een hele week en ook de afsluitende lichtjesparade op vrijdagavond ontbreekt.

Rob Langerak

“Dat is wel jammer, want dat is toch elk jaar weer de kers op de taart” zegt voorzitter Robbert Zantingh vlak na de start op maandagochtend. Wijzend op de spelende kinderen, laat hij weten dat hij desondanks superblij is, dat het toch gelukt is dit jaar een aangepaste versie te organiseren.

'Darten, skippyballen en ‘lange stengels’ doorgeven'

“Daaraan is heel wat gepuzzel en overleg met de gemeente vooraf gegaan, maar dankzij ongeveer 150 begeleiders kunnen wij er een mooie week van maken.” Zelf heeft hij er als vrijwilliger twintig jaar, waarvan vijf jaar als voorzitter, opzitten en na dit jaar stopt hij er helemaal mee. “Het is mooi geweest en tijd dat anderen de kar gaan trekken” vindt hij. “Dat gaat zeker lukken” zegt Stefan de Graaf, die het voorzitterschap vanaf september overneemt. “Dan ben ik de klos. Dit jaar loop ik nog als een schaduw mee, maar als vrijwilliger ben ik gelukkig ook al goed op de hoogte.”


Na de thuiseditie van vorig jaar, kunnen er nu weer duizend kinderen meedoen. Zij doen in drie dagen aan vijf verschillende programma’s mee en verzamelen zich nu niet op één centraal punt, maar op de verschillende locaties waar de activiteiten plaatsvinden. Op de velden van Alphense Boys en Alphen Eagles en in het Europapark in Kerk en Zanen. Daar wordt een puzzeltocht door de wijk gehouden. De 9-jarige Roan vertelt dat ze daarbij enveloppen moeten trekken waarin drie foto’s zitten. De opdracht is om in de wijk te zoeken waar die is genomen. “Als je dan iets gevonden hebt, moet je als bewijs daarbij zelf met je hele groep op de foto. Dat was best wel een stuk lopen, maar we hebben ze alle drie gevonden.”


Spelleiders Layla en Ramon vertellen dat zij in hun groep de Groene Toekans heel gemotiveerde kinderen hebben, die de buurt goed blijken te kennen. Layla: “Zij hebben wel twintig voorwerpen, zoals een grote plantenbak in een tuin in de buurt gevonden. In de grote envelop zaten vijf kleine enveloppen met drie foto’s, maar omdat zij zo goed waren, hebben we nog een extra envelop opgehaald.” Ook in de wijk Beerendrecht en Park Rijnstroom is er deze week een speurtocht.


Op de velden van Alphense Boys en Alphen Eagles is een circuit van klimkussens, bal- en behendigheidsspellen met als thema ‘Olympische Spelen, samen voor goud’. Water en zeephellingen zijn met het mooie weer uiteraard ook populair. Davy vindt trefbal het allerleukst. “Wij moesten met z’n vieren tegen een veel grotere groep, maar we hebben wel gewonnen.” 

De 7-jarige Frederique doet met haar groep de Blauwe Wolf voor het eerst mee en geniet met volle teugen. “Leuk hoor al die spellen. Darten, skippyballen en ‘lange stengels’ doorgeven” vertelt zij als ze tijdens een rustpauze laat zien wat zij in haar rugzak aan eten en drinken (banaan, ontbijtkoek, noten en water) heeft meegenomen. Op het veld van Alphense Boys skelteren twee groepen in estafettevorm tegen elkaar. “Het ging wel goed, maar ik ben niet eerste geworden” zegt Emmie als zij net is afgestapt. “Ik doe voor het eerst mee, maar ben nog lang niet moe. Ik heb nog heel veel zin in dinsdag en donderdag.”