Week van Lezen en Schrijven: kom in actie!

ALPHEN - De Week van Lezen en Schrijven is afgelopen maandag van start gegaan en duurt nog tot en met zondag 12 september. Bibliotheek Rijn en Venen heeft deze periode extra aandacht voor het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven of rekenen. Hierdoor kunnen ze problemen hebben op het gebied van werk, gezondheid, opvoeding en geldzaken, aldus Bibliotheek Rijn en Venen. 

"Belangrijk om daar iets aan te doen! Daarom heeft Bibliotheek Rijn en Venen deze periode extra aandacht voor het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden."

Onbegrijpelijke taal

"Heb jij wel eens een brief ontvangen in onbegrijpelijke taal? Of een formulier moeten invullen waar je niets van begreep? Of ken je een website of folder met veel te veel moeilijke woorden? Deel het met ons! Je kunt de voorbeelden inleveren in de speciale brievenbussen in de bibliotheek. Maar je kunt ze ook mailen naar taalvraag@bibliotheekrijnenvenen.nl of een foto maken en appen naar 06-82148989. Wij herschrijven de ingewikkelde tekst in eenvoudige taal en sturen deze terug naar de afzender met ‘Zo kan het ook!’."

Kijk voor meer informatie naar dit filmpje: https://youtu.be/cuQGovtlpy8.

'Wij herschrijven de ingewikkelde tekst en sturen deze terug naar de afzender met 'Zo kan het ook!'' 

In de bibliotheek in Alphen Centrum is een kunstwerk te zien: een heel groot nest dat gemaakt is van oude kleding. 

Hulp nodig

"Om het kunstwerk af te maken, hebben we jouw hulp nodig. Ben je creatief en wil je de Nederlandse taal oefenen? Kom naar de speciale workshop op woensdag 8 september in Alphen Centrum. Dan gaan we samen aan de slag met touw twisten én kun je kennismaken met de medewerkers van ons Taalhuis. We beginnen om 10.00 uur, de toegang is gratis."

Aanmelden voor deze activiteit kan via deze link: https://rijnenvenen.op-shop.nl/8622/workshop-touwen-twisten-kunstproject-onderlinge-verbondenheid-week-van-lezen-en-schrijven/08-09-2021..

Droom volgen

"Tijdens De droom van... praten we met mensen die hun droom gevolgd hebben. Op zaterdag 11 september is Koos Vervoort te gast. Koos verborg jarenlang dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Maar inmiddels heeft hij zijn eigen boek geschreven. Wil je ontdekken hoe hij dit heeft bereikt? Kom dan op 11 september naar De droom van... in de Kaleidoscoop in Nieuwkoop." Deze activiteit start om 15.30 uur, de toegang is gratis. 

"Koos nodigt jullie zelf uit in dit filmpje: https://youtu.be/0_s0oD8AcO0", aldus de bibliotheek.

Kijk voor meer informatie over de Week van Lezen en Schrijven en tips voor eenvoudige en begrijpelijke taal op de website van Bibliotheek Rijn en Venen: www.bibliotheekrijnenvenen.nl/activiteiten/week-van-lezen-en-schrijven.html.