Gé Vaartjes wil de net geplaatste fietsenstalling en elektrakast weghebben: "Uitstraling van Flora wordt bedorven door dit bouwsel".
Gé Vaartjes wil de net geplaatste fietsenstalling en elektrakast weghebben: "Uitstraling van Flora wordt bedorven door dit bouwsel". Foto: Morvenna Goudkade

Verbijstering over fietsenstalling Flora

BOSKOOP – Verbijstering in Boskoop. De gemeente Alphen aan den Rijn onthulde afgelopen vrijdag een ‘duurzame en innovatieve’ fietsenstalling aan de voorzijde van het Floragebouw. De plek is omstreden, want het pand is een rijksmonument. Boskoper Gé Vaartjes, auteur van een boek over Flora, is des duivels: “De uitstraling van Flora wordt bedorven door dit bouwsel."

Morvenna Goudkade

De gemeente had nogal haast met de fietsenstalling. Begin vorige week was opeens een gedeelte voor het Floragebouw afgezet en in hoog tempo verscheen de bewuste stalling, die ook met spoed ingewijd moest worden. 

Dat gebeurde afgelopen vrijdagmiddag door de Alphense wethouder Kees van Velzen en gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland. 

Een stalling en oplaadplek voor e-bikes, met zonnepanelen op het dak. Meer informatie ‘ter plekke’, aldus de gemeente. 

De haast die de gemeente had, blijft ook tijdens de onthulling, want die begint vroeger dan aangekondigd. Tot verbazing van Lida Hoogduijn en Joyce van Kornman van Hoogduijn Tweewielers, die op verzoek van de gemeente e-bikes komen brengen voor een kleine demonstratie. De dames arriveren op de bewuste fietsen, maar treffen de opening al in volle gang. 

Alphen heeft subsidie aangevraagd bij de provincie om enkele duurzame fietsenstallingen aan te leggen, zo blijkt. Het idee is dat gebruikers van een elektrische fiets straks overal terecht kunnen, net als gebruikers van een elektrische auto. De stalling wekt eigen energie op door middel van zonnepanelen. Voor Alphen gaat het om drie stallingen, naast Flora ook bij de Zegerplas en Ecopark De Limes.

Flora-kenner Gé Vaartjes weet daags na de onthulling niet wat hij ziet. “Deze fietsenstalling, met ook nog een spuuglelijke elektrakast, is zeer ongelukkig en aanvechtbaar geplaatst, pal voor het gebouw,” stelt Vaartjes. “Flora is een rijksmonument en stijlvol gerestaureerd. En nu dit.”

Bij stedenbouwkundige planvorming wordt tegenwoordig rekening gehouden met de omgeving van monumenten, om ‘verrommeling' te voorkomen, die het aanzien van het monument kan aantasten. Dat is nu, volgens Vaartjes, misgegaan. "De uitstraling van Flora is bedorven door dit bouwsel, dat volstrekt disharmonieert met de historische omgeving. 

Is dit overlegd bij de gemeentelijke besluitvorming? Is advies gevraagd aan de Erfgoedcommissie?” 

Dat laatste blijkt niet het geval. Nico Moen, voorzitter Erfgoedcommissie Alphen, is niet op de hoogte van de fietsenstalling bij Flora. "Wij hebben van de gemeente geen adviesverzoek ontvangen", zegt Moen. "Overigens kunnen ook organisaties en burgers een adviesaanvraag indienen. Maar we zijn niet benaderd.” 

Op de vraag: waarom juist deze plek bij Flora, blijft ook Vincent Dufais het antwoord schuldig. Horecafamilie Dufais is de belangrijkste uitbater van het Floragebouw. "Wij hebben zelf een andere plek voorgesteld, aan de rand van onze eigen fietsenrekken", zegt Dufais. "Daar is een groenstrookje, we hebben voorgesteld hem daar langszij te zetten. Maar daar liepen kabels, hoorden we.”

Gé Vaartjes vindt de keuze ‘onbegrijpelijk'. "Waarom bij Flora, waarom niet bij het station!” Hij heeft een dringend verzoek aan de gemeente: "Graag verplaatsen naar de stationsomgeving, waar deze fietsenstalling wél op zijn plaats is.”

Rudy van Vliet, van Fietsersbond Alphen, heeft ook naar de duurzame oplaadstalling gekeken. "Alles wat het fietsen bevordert, ook elektrisch fietsen, juichen wij toe”, zegt Van Vliet. 

"De uitwerking van de stalling zelf heeft nog wel verbeterpunten, net als de communicatie.” Wat geschikte plekken zijn, volgens de Fietsersbond? "Bij de stations lijkt ons prima.”