Mastenmakerij Van der Neut, waar nu de Swaenswijkbrug is.
Mastenmakerij Van der Neut, waar nu de Swaenswijkbrug is. (Foto: Wijkcentrum Swaenswijk)

Presentatie 'Geheimen van de Raadhuisstraat'

ALPHEN - Sjaak van der Neut vervolgt maandag 18 oktober om 14.00 uur zijn presentatie over de Raadhuisstraat in Wijkcentrum Swaenswijk. Gebaseerd op de vele artikelen die gedurende zeventien jaar in de Viersprong van de Historische Vereniging hebben gestaan.

"Dat oude tijden veel mensen aanspreken bleek uit de grote belangstelling tijdens de eerste bijeenkomst. Maar door de actualiteit van heden er bij te betrekken spreekt het ook niet oud-Alphenaren aan. Geen straat heeft in het blad 'De Viersprong' zoveel aandacht gekregen als de Raadhuisstraat."

Dat het woord ‘Herenstraat' voor de Raadhuisstraat werd gebruikt is niet verwonderlijk. Alleen al tussen de huidige Hofzichtstraat en de Jongkindt Coninckstraat lagen drie buitenplaatsen oftewel drie deftige herenhuizen: ‘Buiten-Rust', ‘Rijn en Landzicht' en ‘Hofzicht’. "Achtereenvolgens komen in beeld de Maranathakerk gebouwd in 1888. Maar wie herinnert zich nog de enorme brand in de nacht van 6 en 7 mei 1998? Maar soms is het: in de brand uit de brand en is de kerk uit zijn as herrezen met mooie bijgebouwen waar nu ook Wijkcentrum Swaenswijk gretig gebruik van maakt. Wist u dat waar nu de Swaenswijkbrug ligt vanaf 1889 tot 1962 de Mastenmakerij Van der Neut heeft gezeten?"

"Wie kent de geheimen van Raadhuisstraat 199? Wist u dat hier vanaf 1792 een kostschool was gevestigd? Dat hier 23 jaar gekerkt werd en ongeveer 50 jaar een meelfabriek, drankenhandel en drukkerij heeft gezeten?"

"Toonaangevend was in dat gedeelte ook het oude Raadhuis van de gemeente Aarlanderveen, in gebruik genomen in 1886. Noodzakelijk omdat men door een nieuwe wet uit 1881 niet meer mocht vergaderen in de gelegenheid, ‘De Vergulde Wagen’, waar sterke drank werd geschonken." 

Fusie

Na de fusie van de drie gemeentes, Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn, in 1918 werd het gebouw gebruikt als raadzaal en kantoor van de gemeente-ontvanger. Na de bouw van het raadhuis aan de Burgemeester Visserpark in 1939 was het niet meer nodig voor de gemeente.

Kleine ondernemers

Veel kleine ondernemers hadden in de Raadhuisstraat hun winkel of bedrijf. "En wat is daar nu nog van over? Maar ook de ‘s-Gravenhaagse Melkinrichting De Sierkan heeft daar jaren een zuivelfabriek geëxploiteerd. Wat te denken van de Smederij Van der Velden. Menig paard is daar beslagen. Oude en nieuwe foto's met korte teksten en video's volgen elkaar op. De presentatie blijft boeiend van het begin tot het eind." Maandag 6 december volgt deel 3. De ingang van Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b. De toegang is 5 euro inclusief twee keer koffie/thee. Meer informatie via: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.