Alphen Vitaal zorgt ervoor dat de coronakilogrammen eraf gaan.
Alphen Vitaal zorgt ervoor dat de coronakilogrammen eraf gaan. Foto: archief

Kinderen volgen een speciaal ontwikkeld parcours met hindernissen

ALPHEN - Alphen Vitaal lanceert morgen in samenwerking met Beweegpartner de MQ scan onder basisschoolleerlingen in Alphen aan den Rijn. Basisschool de Windroos is na de Zevensprong uit Boskoop, die twee jaar geleden begonnen, de eerstvolgende school waar de motorische ontwikkeling van kinderen wordt gemeten volgens deze methode.

Alphen Vitaal streeft ernaar om de scan op korte termijn af te nemen bij alle Alphense scholen. De scan zorgt ervoor dat kinderen die extra hulp behoeven ook zorg op maat aangeboden krijgen. Beweegpartner zal als specialist binnen het bewegingsonderwijs en als uitvoeringspartner zorgdragen voor de afname van de scan. De MQ scan is een meting die op eenvoudige wijze tijdens een gymles, via een app, kan worden afgenomen. Kinderen volgen een speciaal ontwikkeld parcours met verschillende hindernissen waarbij de snelheid waarin zij dit parcours afleggen wordt gemeten. "Dit resulteert in een betrouwbare uitslag die met de docent en ouders (AVG-proof) wordt gedeeld." Marieke Pol van Alphen Vitaal benadrukt hoe belangrijk het is dat de motorische vaardigheid van kinderen wordt gemeten. "Wanneer je constateert dat kinderen hulp nodig hebben kun je daar wat aan doen door veel te oefenen op specifieke vaardigheden. Indien nodig kan er bijvoorbeeld ook binnen samenwerkingspartners zoals kinderfysiotherapeuten, jeugdgezondheidszorg of motorisch remedial teachers hulp geboden worden om zo het kind motorisch vaardiger te maken. Kinderen met een goede motoriek voelen zich fit en dat draagt bij aan een goed zelfbeeld.” De MQ scan past naadloos in het aanbod van Alphen Vitaal en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Alphen. Alphen Vitaal is de vitaliteitsorganisatie van de gemeente Alphen aan den Rijn. "Wij zorgen er voor dat inwoners zich lichamelijk en geestelijk vitaal voelen. Dat doen wij voor iedereen. Kinderen op basisscholen zijn een belangrijke doelgroep hierin omdat je zo de basis legt voor een leven lang bewegen.”
Uitvoeringspartner Beweegpartner ontzorgt de scholen door de scan nauwkeurig af te nemen en draagt zorg voor begeleiding, advies en coördinatie. Bart van Herk van Beweegpartner geeft aan dat de ontwikkeling omtrent de MQ scan in Alphen en de samenwerking met zowel Alphen Vitaal als de gemeente op een perfect moment komt. "Door de MQ scan kunnen wij het bewegingsonderwijs nog meer afstemmen op kinderen en nu snel stappen maken."