Met de hulp van wethouder Yvonne Peters opent Seth het natuurspeelterrein
Met de hulp van wethouder Yvonne Peters opent Seth het natuurspeelterrein Foto: Writing4U.nl

Speelpark De Lei is open “Niets leukers dan buiten spelende kinderen”

Nieuws

LEIMUIDEN – Het zonnetje lacht, de lucht is blauw; de jeugd kan buiten gaan spelen; kom maar gauw! Tientallen kinderen namen afgelopen woensdag het buitenspeelpark De Lei juichend in bezit. Nadat Seth, een van de kinderen van de buitenschoolse opvang, samen met wethouder Yvonne Peters een groot rood lint had doorgeknipt, waren de glijbaan, kruiptunnel en natuurheuvel in bezit genomen door de enthousiaste jeugd.

JOEP DERKSEN

Met de voltooiing van dit speelpark is er voor de kinderen in deze wijk van alles te beleven. Vlak bij IKC de Lei liggen al een sportveldje, trapveldje en jeu de boulesbaan. Met deze natuurspeeltuin zijn er ook voor de jongste jeugd veel vertiermogelijkheden.

Controles

Melvin Overes van Loonbedrijf de Vliet uit Ter Aar voert vlak voor de opening van het terrein de allerlaatste controles uit. Hij wijst om zich heen. “We hebben in opdracht van de gemeente de herinrichting van het oude schoolgebied opgepakt. Hier stond de school De Schakel met het schoolplein. Er was ruimte over en we hebben hier een natuurspeeltuin gerealiseerd. Daar staat een tiny forest, waar op 9 november nog een aantal bomen in wordt geplant. Dit tiny forest kun je ook gebruiken om les te geven over de plantjes en diertjes die er leven.”

Kruipbuis

Onder de met gras begroeide heuvel ligt een kruipbuis en de jongste jeugd geniet van de glijbaan en de houten boomstamtraptredes die zijn geplaatst. Volgende week wordt deze omgeving nóg mooier, want dan wordt een spidermonkey geplaatst: een speeltoestel met evenwichtsbalken en een net tussen de balken. Dit type speeltoestel was door de buurt aangevraagd. Iets verderop komen nog een paar bankjes. Is er geen angst voor hangjongeren bij de buurtbewoners? Een ambtenaar: “Tot nu toe niet; ze hadden hier een schoolplein en nu wonen ze in een oase van rust.”

‘Jullie mogen allemaal gaan spelen!’- wethouder Yvonne Peters

Glijbaan

De 3-jarige Thor geniet voorafgaand aan de opening van alle speelmogelijkheden. “Ik vind het heel leuk. Vanaf deze trap kan ik heel goed omhoog en omlaag springen. Die tunnel is leuk en die glijbaan ook!” Wethouder Yvonne Peters kijkt tevreden toe. “Er is niets leuker dan buiten spelende kinderen.” Moeder Melani, die onlangs met haar kleuterdochter in deze wijk is komen wonen, is nog niet razend enthousiast. “Nu vindt mijn dochter het nog leuk, omdat we hier voor de eerste keer zijn. Maar er moeten meer speeltoestellen bijkomen; een schommel, grote glijbaan en iets om op te springen. Kinderen houden van springen!”

Dat zit er voorlopig echter niet in. De wethouder: “Er blijft altijd wat te wensen over, maar ik ben blij en trots op wat we hebben gerealiseerd voor de jongere jeugd. Met de komst van het tiny forest hebben we een gevarieerd bos en dan hebben we een enorm mooie nieuwe omgeving gecreëerd, midden in een woonwijk. Waar kinderen leuk en veilig buiten kunnen spelen.”

Spelen

Seth knipt in één keer het lintje door en Peters roept meteen enthousiast: “Jullie mogen allemaal gaan spelen!” Dat laten de kinderen zich geen tweede keer zeggen. Onder luid gejuich rennen ze naar de speelheuvel en klimmen, glijden en klauteren dat het een lieve lust is. De aanwezige ouders kijken blij toe; ook zij genieten er van dat hun kroost zich zo onbekommerd buiten kan bewegen. Volgende maand is het buitenspeelpark helemaal af; compleet met de spidermonkey en in totaal 22 bomen. En dat brengt weer een nieuwe uitdaging voor de ouders: ‘Hoe krijg ik de kinderen weer naar binnen?’; “Tijd om dag te zeggen!”