Prof. dr. David van Bodegom geeft op 1 november een lezing bij Wijkcentrum Swaenswijk.
Prof. dr. David van Bodegom geeft op 1 november een lezing bij Wijkcentrum Swaenswijk. (Foto: Wijkcentrum Swaenswijk)

'Leefstijl aanpakken en zo langer gezond blijven'

ALPHEN - Prof. dr. David van Bodegom is maandag 1 november om 14.00 uur te gast in Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn.

"Bijzonder dat Swaenswijk erin geslaagd is om de veel gevraagde spreker arts en historicus David van Bodegom bereid te vinden om een lezing te houden", aldus het wijkcentrum. "De spreker is in 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Vitaliteit in een verouderende populatie’ aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)."

"Tijdens zijn studie geneeskunde aan Universiteit Leiden raakte Van Bodegom gefascineerd door het verouderingsproces. Hoewel hij is opgeleid als arts, heeft hij de spreekkamer verlaten in de overtuiging dat de publieke omgeving de sleutel is tot gezonde veroudering." David van Bodegom schreef meerdere boeken, zoals Nood breekt wet, over zijn tijd in Ghana. Samen met professor Rudi Westendorp (Universiteit Kopenhagen) schreef hij de bestseller: Oud worden in de praktijk.

Minder pillen

"In zijn boek ‘Ontpillen’ helpt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom ons om gezonder te leven en minder pillen te gebruiken. Naarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen. Zo zijn er pillen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en weer andere om de bloedsuikers in het gareel te krijgen.

Symptomen onderdrukken

"Het zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken, maar het onderliggende probleem niet aanpakken. Van Bodegom helpt ons om te ontpillen", aldus het wijkcentrum. 

Aanpassing leefstijl

"Hoe houd je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? ‘Ontpillen’ helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft. Een onderwerp dat zal aanspreken en het is een aanrader om hier kennis van te nemen."

De entree bedraagt 5 euro en iedere bezoeker ontvangt twee keer gratis koffie of thee. Wijkcentrum Swaenswijk, ingang Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn. 

Meer informatie is te vinden op de site: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.