Neem rustig de tijd om alle zaken te regelen.
Neem rustig de tijd om alle zaken te regelen. (Foto: Adobe Stock)

Voorkom onvoorziene kosten

Als een dierbare overlijdt, beland je als naaste vaak direct in de regelmodus. De uitvaart moet ingevuld worden, maar ook de rouwkaarten besteld, en wat gebeurt er met de erfenis? Om te voorkomen dat je als nabestaande op onvoorziene kosten gejaagd wordt, geven wij je tips. 

HOUD JE HOOFD KOEL EN LAAT JE GOED INFORMEREN

Om bij het begin te beginnen: wat kost een uitvaart eigenlijk? Voor een gemiddelde crematie kun je uitgaan van zo’n 3000 tot 4000 euro. De kosten van een begrafenis liggen vaak hoger, zo tussen de 4000 en 8000 euro. Maar vaak komen er nog veel meer kosten bij…


Teken niet te snel

Bedenk je goed dat je als nabestaande vaak kwetsbaar bent als een dierbare overlijdt. Pas dus op dat je niet zomaar iets ondertekent zonder goed de tijd te hebben genomen om alles door te lezen.

Aanvaarding van erfenis

Weet dat als je het huis van de overledene gaat leeghalen of de de huur van de overledene betaalt, je volgens de wet automatisch de erfenis aanvaart. Met alle (financiële) gevolgen van dien. Verdiep je hier dus vooraf goed in!

Check de verzekering

Wees je ervan bewust dat een uitvaartverzekering niet altijd alles dekt! Check dus ook dit goed voor je dingen voor de begrafenis of crematie van je geliefde gaat regelen.

Laat je dus vooraf goed informeren over diverse zaken, voordat je straks uit emotie reageert en niet alleen je dierbare, maar ook onnodig duizenden euro’s verliest.