De Hoorn des Tijds krijgt op vrijdag 19 november een nieuwe plek in het Europapark.
De Hoorn des Tijds krijgt op vrijdag 19 november een nieuwe plek in het Europapark. (Foto: aangeleverd)

Hoorn des Tijds landt in Europapark

ALPHEN - De Hoorn des Tijds landt vrijdag 19 november van 16.00 tot 19.00 uur op de nieuwe plek in het Europapark. "Dan sluiten we de Hoorn opnieuw ritueel af voor 25 jaar. Maar niet voordat we de meer dan honderd tijdscapsules van bewoners van heel Alphen aan den Rijn aan de Hoorn toevertrouwd en een goede reis gewenst hebben naar 2046! Het wordt opnieuw een feestje; met muziek en performance."

Nog tot 7 november kunnen inwoners een tijdscapsule ophalen bij de bibliotheek in het centrum van Alphen aan den Rijn (1e etage, bij het Gemeentearchief). 

Kunstenaar Frits Garenfeld roept in samenwerking met Cultuurplatform KHABBAZ jongeren en alle inwoners op om een persoonlijk voorwerp of voorspelling voor 2046 aan de Hoorn toe te vertrouwen. "Denk eraan de tijdscapsule voor 7 november terug te brengen, of kom ter plekke op 19 november om jouw voorspelling of object persoonlijk in de Hoorn te leggen."

"Mocht je inspiratie voor jouw tijdscapsule op willen doen, kom dan ook kijken in dezelfde bieb naar de bijzondere expositie op de eerste etage van de bibliotheek waar de persoonlijke relikwieën uit de vorige periode van de Hoorn staan te pronken."

Jongeren

De Hoorn des Tijds, een kunstwerk van Frits Garenfeld, werd in 1996 geplaatst voor toenmalig Jongerencentrum Madonna (Nu: Poppodium MAX) als onderdeel van een project om jongeren te betrekken bij kunst. 

De jongeren die meededen aan dit project, legden persoonlijke voorwerpen in dit kunstwerk, waarna het voor 25 jaar werd dichtgemaakt. 

Opengemaakt

Vrijdag 1 oktober werd de Hoorn des Tijds feestelijk opengemaakt door de kunstenaar zelf en de jongeren van toen. 

De voorwerpen uit het kunstwerk werden de hele maand oktober tentoongesteld in Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn.

Nieuwe periode

Nu wordt de Hoorn glimmend opgepoetst in de werkplaats, om op vrijdag 19 november de nieuwe periode in te gaan met verse wensen, objecten en voorspellingen van de bewoners van nu.