Duurzaam Sinterklaas vieren: ruilmarkt

TER AAR - "De geur van pepernoten hangt alweer geruime tijd in de lucht en pakjesavond staat bijna voor de deur. Iedereen gaat weer in de vijfde versnelling om alle cadeautjes op tijd ingepakt en wel in huis te halen en dat gaat niet altijd zonder stress. Daarnaast draait de pinpas overuren en de feestmaand is al zo kostbaar. Worden we langzaam niet wakker op het gebied van overconsumptie? Stichting !Triggr houdt daarom de Swap Sint speelgoedruilmarkt op zondag 14 november aan de Middelweg 5 in Ter Aar.

Stichting !Triggr draagt ook haar steentje bij in het kader van de duurzaamheid en heeft wederom het initiatief genomen een speelgoedruilmarkt te organiseren in Ter Aar, aldus de stichting. 

Daarnaast hoopt !Triggr ermee te bereiken dat de grote speelgoedstapel in huizen op de schop gaat en gereduceerd wordt tot datgene waar de kinderen echt mee spelen. 

Tweede leven

Het overige speelgoed krijgt een mooi tweede leven bij andere kinderen thuis en andere kinderen worden op die manier weer verblijd met het ingebrachte speelgoed van anderen. Zo is de cirkel rond zonder nieuwe aankopen te hoeven doen.

Elif Algu, oprichter van Swap Sint (voorheen Recycle Sint) is het hier mee eens. Algu: "Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: ruilen is het nieuwe kopen."

'Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd, ruilen is het nieuwe kopen'

"Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu."

Ruilmarkten

Sinds 2017 zijn de jaarlijkse ruilmarkten van Recycle Sint een groot succes, maar helaas gooide het coronavirus vorig jaar (2020) roet in het eten. 

Groen initiatief

Daarom werkt Recycle Sint sinds dit jaar samen met de speelgoedruilapp Swip Swap, en gaat de Recycle Sint – speelgoedruilmarkt verder onder de naam Swap Sint. 

"Swap Sint is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en -niet onbelangrijk- goed voor de portemonnee."

De speelgoedruilmarkt in Ter Aar vindt plaats op 14 november in het pand van stichting !Triggr - cultureel centrum in Ter Aar. Ouders kunnen speelgoed komen inleveren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur kan er ander speelgoed worden uitgekozen. 

Speelgoed brengen kan dus tussen 13.00 en 14.00 uur: "Wij beoordelen het speelgoed, zoeken het uit, en delen het in, naar waarde. Het speelgoed dat je inlevert is schoon, compleet, volledig en heel en er kunnen geen knuffels worden ingeleverd."
"Lever je speelgoed in in een shopperbag. Je labelt zelf je tas met je naam, mailadres en telefoonnummer. Het ingeleverde speelgoed wordt naar ruilwaarde gewaardeerd door de organisatie. Voor het ingeleverde speelgoed ontvang je ruilpunten, waarvoor je ander speelgoed kunt uitzoeken. De ruilpunten zijn niet inwisselbaar voor geld. Speelgoed dat niet aangenomen kan worden, ontvang je retour. Ook je tas ontvang je weer retour. Speelgoed dat overblijft wordt geschonken aan een goed doel, de Goedzak van Albert Heijn of de Speelgoedbank."

Kijk op https://bit.ly/3CthI6b voor meer info.