De gemeente heeft?een cruciale rol in het verduurzamen en gezonder maken van de leefomgeving en is naar eigen zeggen dan ook actief hiermee bezig.
De gemeente heeft?een cruciale rol in het verduurzamen en gezonder maken van de leefomgeving en is naar eigen zeggen dan ook actief hiermee bezig. Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente gaat samenwerken voor eerste plasticvrije corridor

ALPHEN AAN DEN RIJN- In en langs de Nederlandse wateren is nog altijd veel plastic te vinden en dat heeft een negatieve invloed om op onze leefomgeving. Dat stelt de gemeente Alphen aan den Rijn. Wethouder Erik van Zuylen: “Plastic zwerfafval houdt zich niet aan gemeentegrenzen."

"Wij zijn een waterrijke gemeente met vele kilometers aan sloten, vaarten, rivieren en kanalen. Er zijn dan ook veel plekken waar plastics en ander zwerfaval in het water terecht kunnen komen. Via de Oude Rijn en de Gouwe komt zwerfafval uiteindelijk terecht in de Noordzee", meent de gemeente. "Vandaag spreken we af om samen te werken naar een oplossing. Op naar de eerste Plasticvrije Corridor!”

De gemeente heeft?een cruciale rol in het verduurzamen en gezonder maken van de leefomgeving en is naar eigen zeggen dan ook actief hiermee bezig.?Wethouder Erik van Zuylen: “Recent hebben we een zwerfafvalbeleid vastgesteld. Onze Schone Buurt Coaches geven afvaleducatie, zijn zichtbaar op straat en werken samen met vele vrijwilligers om het zwerfafval in onze gemeente te verlagen."

De gemeente gaat samen met gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Rotterdam, Waddinxveen, hoogheemraadschappen van Delfland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijkswaterstaat, Wageningen Environmental Research en provincie Zuid-Holland de Plasticvrije Corridor te realiseren. "Door deze samenwerking zorgen de partijen voor een schone, groene en gezonde leefomgeving en moet de lekkage van plastic en ander zwerfafval in en rond de plasticvrije corridor stoppen. Onder meer door het bewustzijn over de impact van plastics op het milieu te vergroten, bedrijven te betrekken, het sluiten van kringlopen en door nieuwe partijen aan de plasticvrije droom te verbinden." 

De plasticvrije corridor is onderdeel van het programma Groene Cirkels. Hier werken bedrijven, overheden en onderzoekers samen aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Door in te zetten op het gezamenlijke belang en de onderlinge afhankelijkheden van producenten, grootgebruikers van plastics, consumenten en overheden, is het mogelijk om een systeemverandering te realiseren. "En die systeemverandering is hard nodig, als we de transitie willen maken naar een circulaire kunststofketen", aldus de gemeente.