Liesbeth van Bemmel is de eerste Klimaatburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn
Liesbeth van Bemmel is de eerste Klimaatburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn Foto: Marjolein van Rotterdam

Burgemeester voor klimaat

ALPHEN AAN DEN RIJN - Liesbeth van Bemmel (55) mag zich de eerste klimaatburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn noemen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) afgelopen week bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. 

De Nationale Klimaatweek is een week waarin de klimaatburgemeester een belangrijke rol speelt voor haar medebewoners. Het is namelijk de bedoeling dat Van Bemmel de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn inspireert zich ook in te zetten voor een beter klimaat.

Speciaal voor haar benoeming ontving ze een ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die zij de hele week kan ophangen op een plek naar keuze. 

Zo kan iedereen zien dat zij de klimaatburgemeester is geworden van gemeente Alphen aan den Rijn.

In de afgelopen weken hebben in totaal 142 klimaatburgemeesters uit 101 gemeenten zich aangemeld via www.iedereendoetwat.nl/nkw.

Met haar eervolle benoeming hoopt zij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. 

Van Bemmel is veel met het klimaat bezig en hoopt met haar duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie. Over het het Voedselbos Benthuizen zegt ze bijvoorbeeld: “Met een voedselbos hoef je niet rijk te worden, met een voedselbos ben je al rijk. Als wij goed voor de aarde zorgen, zorgt de aarde goed voor ons.”

Coronamaatregelen

Deze krant is gedrukt voor de persconferentie van demissionair ministerpresident Mark Rutte. Genoemde activiteiten zijn onder voorbehoud. De afgelopen tijd zijn de besmettingscijfers opgelopen en ook het aantal patiënten op de Ic's neemt toe.